"Вашингтон пост" твръди, че кюрдите получават големи количества боеприпаси
Кюрдски официални представители в Северен Ирак получили през септември големи количества малки оръжия и боеприпаси от България, без разрешението на централното правителство в Багдад. Това съобщава в днешния си брой в. "Вашингтон пост", в кореспонденция от Багдад, като се позовава на трима американски военни.
Пратката пристигнала в град Сулеймания на борда на три транспортни самолета С-130, според тримата военни, които пожелали анонимност поради деликатността на информацията.
Американски официални представители са обезпокоени от голямото количество оръжия и времето на доставката. Те все повече се тревожат за перспективата от въоръжен сблъсък между иракските кюрди и правителството в момент, когато кюрдите се опитват да разширят контрола си върху части от Северен Ирак, отбелязва вестникът.
Кюрдски официални представители не пожелали да отговорят на въпроси за оръжейната доставка, но разпространили следното изявление: "Регионалното правителство на Кюрдистан продължава да бъде на предната линия на фронта във войната с тероризма в Ирак. Тъй като тази заплаха продължава, нищо в конституцията не забранява на местните власти да получават оръжия за отбраната на своя регион".
Иракския министър на вътрешните работи Джауад ал Болани заявил в интервю, че централното правителство не е разрешавало покупката на оръжия от България. Той подчертал, че подобни покупки са в нарушение на иракските закони, защото само министерствата на вътрешните работи и на отбраната са оторизирани да внасят оръжия. /БЛИЦ