Правителството на България трябва сериозно да затегне режима си срещу прането на пари, се казва в доклад на държавния департамент на САЩ за контрола над наркотиците през 2008-а, подготвен за конгреса, съобщи "Дарик".
Втората половина от частта, посветена на България, се отнася за прането на пари и на финансовите престъпления. Изтъква се, че въпреки ширещата се корупция и слабото прилагане на законите срещу прането на пари България е успяла през 2008 г. да постигне известен напредък. България не е смятана за важен регионален финансов център, нито за офшорен финансов център, но е важна поради географското си положение, добре развития си финансов сектор на фона на другите балкански страни, сравнително слабия си регулаторен контрол, търпимостта на правителството й към корупцията и недостатъчно строгото прилагане на законите за борба с прането на пари, се казва в доклада за положението през 2008 г., се посочва в доклада.
България е голям транзитен пункт в трафика на наркотици и хора за Западна Европа и това води до пране пари в България, констатира документът. Сериозен проблем продължават да бъдат измамите чрез банкомати и кредитни карти, преобладават данъчните измами. Проблем продължава да е контрабандата, за която се твърди, че се поддържа от корумпирани български бизнесмени и политици, се посочва още там. Групировките на организираната престъпност навлизат в законния бизнес, поради което е трудно да се определи произходът на богатството им. Туризмът и строителството, които дадоха основата на икономическото възстановяване през последните години, се превърнаха и в предпочитано средство за изпиране на пари от организираната престъпност, имаща съмнителни връзки с политици, смятат авторите на доклада на държавния департамент.
В частта, посветена на България, се отчита, че през изминалата 2008 г. българското правителство е започнало значителна реформа на правоохранителните си органи. Българското правителство показа готовност да сътрудничи в усилията за борба с трафика с наркотици, като работи с американски агенции в тази насока. Правителството протегна ръка и към съседните страни за сътрудничество в борбата с трафика на наркотици и на хора, се посочва в документа. Новият министър на вътрешните работи и полицейските сили за борба с трафика на наркотици обещаха да постигнат напредък в тази насока. Но тяхната задача е огромна, се признава в доклада. Корупцията и ефективното прилагане на законовите и структурните реформи в България продължава да бъде голямо предизвикателство. Има обществено недоверие към българските правоохранителни органи, следователи, прокурори и съдии. Те се нуждаят от по-сериозни реформи, от по-голяма политическа и обществена подкрепа и от силно ръководство, което да развие способността им ефективно да разследват, преследват и произнасят присъди по случаи за трафик на наркотици и други сериозни престъпления, се отбелязва в доклада на държавния департамент.
В документа се припомня, че България си остава транзитна страна за пратки на хероин и кокаин, както и производител на незаконни наркотични вещества. На кръстопътя на балканските транзитни пътища България е изложена на незаконен трафик не само на наркотици, но и на хора, на контрабандна стока и на пари, се отчита също в документа. Хероинът, разпространяван в Европа, преминава през България от Югозападна Азия, по пътя на Северните Балканите. Химическите вещества, използвани за производството на хероин, преминават през България до Турция и до Близкия изток. Марихуана и кокаин също са транспортирани през България, посочват авторите на доклада. /БЛИЦ