Българин е бил в много тежко състояние в болницата в Гютерсло, но вече започва да се възстановява. Това разкри пред БЛИЦ Гюрка Лалова, която живее от години в Германия и работи в интеграционно бюро към общината.

"Отидох да разбера подробности за него, защото жена му е под карантина и не може да излиза. За щастие вече е започнал да диша по-добре и постепенно се подобрява", разказа нашата сънародничка.

Тя допълва, че от кланицата са се извинили на българите заради обвинението, че заедно с румънците са пренесли заразата и така е пламнал целият месопреработвателен завод.

"Те се извиниха и разбраха, че това не може да е проблем само от емигрантите, че вирусът в студа бързо се разраства. 

Аз съм във връзка с кризисния щаб. 1029 са болните до снощи. Нищо не казват за българите, собственикът не дава точно адресите, първо беше дал само имената, има трудности с комуникациите и дори сега спекулира. Там са между 10 и 15 хиляди работника, бройката варира. 

Фабриката е затворена, хората са изолирани в определени жилища, има и палатков лагер, който се подготвя, там ще бъдат изолирани болните, доставя им се храна. Три пъти седмично, а това малко ме притеснява. В какви количества, странно ми е. 

Само в Гютерсло около 700 българи, те са в целия район, има много хора, които пътуват. Не е задължително да са в града, в който е фабриката", разкрива Гюрка Лалова.