Ели Мехметай, която от години се занимава с благотворителност и участва в акции за подпомагане на бежанци, в момента търси тетрадки, учебни помагала и пособия за 450 деца на бежанци в България.
Ели има своя фондация. Това е "Подай ръка за помощ". Организацията в сътрудничество с "Група за подкрепа на бежанците" стартира наскоро кампания "Подари бъдеще на децата бежанци" за събиране на дарения за ученически пособия, пише topnovini.bg.

"Дори да ни е известно, че не всички деца ще имат възможност да посещават училище, смятаме, че всяко дете ще има възможност в занималните на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да се учат да пишат или четат на български. Когато имат минималните нужди като, тетрадки, химикалки, книжки и др. ученически пособия, ще бъде по-лесно да ги мотивираме да посетят училище", разясни Ели.

Още през 2005 г. тя прави първите си стъпки в дейностите на Български Червен Кръст като доброволка.  "Реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Чувствах се щастлива, когато виждах човек да се усмихва, след като му е обърнато внимание. В моето семейство винаги сме били възпитавани по този начин. Баща ми ме спираше да повтаря "помагай на нуждаещия се", допълва младата жена.

"Така и направих първите си крачки към тази кауза. Опита ми през годините в работата ми с бежанците ме срещна с много човешки истории, които са ме разчувствали. Мога да твърдя, че всяка от тях е индивидуална сама по себе си, но всички в едно бяха свързани: "Живот в опасност". Натрупаният опит в работата ми с бежанците ми даде възможността да реализирам една от моите мечти, а именно да създам фондация, която да подпомага хора в нужда", разяснява още тя. 

Ели в момента живее в Германия и се опитва да се поучи от опита на чуждата държава за интеграция на мигрантите.

"Проблема с езиковата бариера стои при всички бежанци. Причината поради която успяваме трудно да интегрираме бежанците в България, защото нещата са навързани като на верига. Имаш ли език, то и имаш работа, имаш ли работа - можеш да се грижиш за себе си или семейството си", отсича Ели.

И продължава, че в Германия, са приели съществуването на бежанците, за това и са доста толерантни, защото са се запознали с човешките им истории. "Много често в България си задаваме въпроса, "защо бежанците избират да отидат в Германия?". Ето и моята гледна точка по този въпрос. Германия е страна, която е успяла да систематизира интеграцията на бежанците. В работата им има взаимност. Държавните институции работят заедно с неправителствените организации.

Грижата за бежанците е обща кауза на цялата държава. Интеграцията, както знаем всички, е двупосочен процес, тук това се практикува на максимум", пояснява още Ели.