Благотворителната инициатива „Българската коледа” събра 3,6 милиона лева. Това съобщи президентът Георги Първанов на специална церемония, на която се отчетоха резултатите от шестото издание на кампанията. Държавният глава обясни, че малко по-малко са даренията от бизнеса, тъй като той имал проблеми заради финансовата криза.
Над 3 милиона лева са събрани от дарения. 1.2 милиона лева са средствата, събрани от обаждания, има стотици хиляди малки дарения - между 3 и 10 лева, редица училища, детски градини, пенсионерски клубове са участвали в кампанията, отчете още президентът. Със средствата от кампанията „Българската коледа” ще бъде подпомогнато лечението на 33 деца и ще бъде закупено оборудване за 10 клиники в страната.

Георги Първанов се противопостави на опоненти и скептици, че по-лесно би било президентът да разпореди на правителството да отпусне 15 милиона лева за решаването на проблемите. „Къде е държавата? Какво прави държавата? Не е ли по-лесно президентът с един замах да разпореди на правителството да отпусне 15 милиона лева и да се решат част от тези проблеми. Първо, конституционно не е възможно, но аз не се крия зад конституционните си правомощия. По-важно е друго – целта е да събудим онова позадрямало в началото на прехода чувство на солидарност, на съпричастност в българина. А то, може би, беше задушено това чувство от безбройните съмнителни кампании. Защо печели „Българската Коледа”? „Българската Коледа” печели, защото има прозрачност – кауза, заради която си струва всички ние да се ангажираме, и тя не отнема отговорността на държавата. Имаме много претенции към отделните държавни институции”, заяви държавният глава.
Включването на нови груби заболявания, финансирани от НЗОК , и създаването на фонд за лечение на деца в чужбина са само част от постиженията на кампанията, каза още Георги Първанов. /БЛИЦ