Българските и румънските депутати са последни по доход в Европа. Това пише ирландският сайт "Thejournal.ie". Изданието публикува заплатите, които получават парламентаристи във всички европейски страни, но също така и някои европейски премиери и президенти, като Ангела Меркел.
Според информацията българските депутати се нареждат на предпоследна позиция по доход, следвани от румънските си колеги.
 

На челна позиция е Италия, където доходът на депутат е 125 220 евро на година, което е четири пъти повече от тази на един жител на страната (29 599 на година).
В Гърция един депутат печели 61 620 евро годишно средно, което е три пъти повече от средния доход на гръцки граждани - 18 331 евро.
 
На дъното на класацията се намират румънските и българските депутати, чиито заплати не надхвърля 20 000 евро годишно.
 
Само 20 от 28-те европейски страни са подали данни за годишните заплати на премиерите.
 
Германският канцлер Ангела Меркел е най-добре платеният лидер на ЕС с брутен годишен доход от 325 955 евро. Това е осем пъти над средния национален доход на германците.
 
Френският премиер се нарежда на четвърто място. Неговата годишна заплата е 178 920 евро, т.е. пет пъти повече от средния годишен доход на един френски гражданин, който е 36 572 евро.
 
Добре платен е и премиерът на Люксембург, който е на четвърто място, с годишна брутна заплата от 178 920 евро, което е пет пъти повече от средния годишен доход на един гражданин, който е 36 572 евро.
 
Източник: „Стандарт”