Българският отбор по фрийрайд - каране на ски и сноуборд извън пистите, отбеляза 1 година от основаването си. Родните представители в екстремния спорт, с който се занимават все повече и повече хора, отчетоха изминалите 12 месеца като успешни и дори заявиха, че представянето в международни състезания е надминало очакванията им.

"За тази една година постигнахме повече, отколкото си представяхме. Имаме 9 подиума и 3 първи места в различните дисциплини. Симеон Павлов стана шести на световното при младежите. За тази зима искаме да включим нови хора в отбора, нови младежи и още едно момиче в категория ски-жени", заяви в студиото на "Тази събота" Елена Митренгова - една от победителките в квалификациите на световния фрийрайд тур.

Надпреварите по фрийрайд се провеждат по цял свят и, като всяко екстремно занимание, носят своите рискове. Спускането извън пистите не е препоръчително за ентусиасти без опит и добра екипировка. Най-голяма опасност крият лавините.

"Всяко организирано състезание има екип зад гърба си. Там безопасността е на много високо ниво. Съвсем различно е положението, когато караме сами за себе си, докато тренираме или за удоволствие. Тогава има различни правила, които трябва да следваме. Има доста информация в главите ни, която трябва да обработим, за да бъдем в безопасност. Ние имаме доста години практика извън пистите и това показва, че не практикуваме спорт да безразсъдци, а обратното", категоричен е Борис Първанов
.