Цените на яйцата няма да скачат преди Великден, потвърди Ивайло Гълъбов, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България и производител пред Дарик.
От организацията ще настояват пред новото правителство да се въведе диференциран ДДС, както е в повечето европейски страни. Хората от бранша у нас опровергаха информацията, че полските яйца са по-евтини. Ивайло Гълъбов изчисли, че именно родните яйца са на по-ниска цена на пазара към момента. "Пазарът на яйца определено е доста динамичен преди Великден. Българското производство е напълно достатъчно да задоволи повишеното търсене. Традиционно по празниците се появяват и вносни яйца. Основният фактор, който определя пазарът, е потребителското търсене", обясни Гълъбов.

По негови думи решаваща е ролята именно на потребителя кои продукти ще подкрепи. "Ако избере висококачествени продукти, ще стимулира производството им, т.е. ако избере български яйца, ще подкрепи българската икономика. Искрено се надяваме това да се случи, а ние ще направим всичко необходимо да има на пазара пресни и висококачествени яйца на конкурентна цена", каза Ивайло Гълъбов.

Той бе категоричен, че цената на българските яйца в момента е най-ниската в Европа. Той отправи апел да се купуват яйца от родни производители.