„Нека тези знамена се превърнат в един от многото символи на модерна България и ни напомнят, че Европейският съюз започва оттук” - това каза министър Николай Василев при издигането на българското и европейското знаме на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от МДААР.
Специален гост на събитието беше Симеон Сакскобургготски. В речта си той подчерта, че българският трибагреник е символ на две изконни ценности – единство и независимост. Той изрази увереност, че издигането на тези внушителни знамена, и то на националния ни празник 3 март, ще ни даде самочувствието, от което България се нуждае.
"На много места, когато съм пътувал в чужбина, съм забелязвал големи впечатляващи знамена и да си призная често съм тормозил министър Николай Василев да направи нещо толкова впечатляващо и в България", каза лидерът на НДСВ. По думите му "има дълбок символизъм в българския трибагреник – той означава единство и независимост. Означава и самочувствие, от което наистина се нуждаем".
Знамената с размери 9 х 15 метра от днес се веят на новите 42-метрови пилони, изградени по проект на Мининстерството на държавната администрация и административната реформа. Това са най-високите поставяни в България пилони, като височината им се равнява приблизително на 13-етажна сграда. Изпълнителите на проекта обясниха, че всеки пилон тежи над 9 тона, а в основите му са отлети 90 тона бетон. Всяко от знамената е шито от трима души в продължение на 1 ден, като за целта е използвано помещението на училищен салон заради големите мащаби на знамената. Всяка от звездите на европейския флаг е с височина 1 метър.
Пилони със същите внушителни размери в момента се изграждат и на граничните пунктове Лесово, Гюешево, Кулата и Калотина. В поръчката на нови пилони са включени и ГКПП Златарево, където се поставят 32- метрови пилони със знамена 6 х 10 метра, както и ГКПП Дуран Кулак с 22-метрови пилони със знамена 4.5 х 7.5 метра.
Изграждането на нови по-високи пилони за знамена е продължение на политиката на МДААР за модернизация и подобряване на състоянието на граничните пунктове. Това е входната врата към страната ни и е важно на тези места да присъстват ярко българските национални символи. Новите знамена, виждащи се на голямо разстояние заради своите размери и височина на издигане, са знак на уважение към българската идентичност и израз на национална гордост.
На церемонията присъстваха генералният консул на България в Одрин, народни представители, областният управител на Хасково Райна Йовчева, кметове на общини от областта, заместник-министри, ръководители и служители от службите, осъществяващи граничен контрол, представители на областни, общински и други администрации и др. За изпълнението на българския и европейския химн на събитието беше поканен оркестърът към Академията на МВР. /БЛИЦ