"Джон Макафи, създателят на едноименния антивирусен софтуер, бе особен човек", това разказва българският компютърен специалист Веселин Бончев, цитиран от Асошиейтед прес.


Джон Макафи

Бончев си спомня как преди години, по време на разпадането на Съветския съюз, е писал на Макафи и го е попитал за почасова работа, която да му позволи да работи по научна дисертация в САЩ.


Американецът му отговорил в писмо, че го смята за съветски агент и не може да работи с него.

"Това е много странен начин да откажеш на човек, който търси работа", заявява Бончев.

Създателят на McAfee, който почина в затвора, е оставил съобщение в случай на смърт

Двамата се срещат по-късно в САЩ на годишна конференция, посветена на борбата с компютърните вируси.

"Не мисля, че бе типичен американец. Той бе просто странен", смята Бончев, който сега е изследовател в Българската академия на науките (БАН).

Според българския компютърен специалист славата на Макафи идва от това, че е предложил първия всеохбватен скенер за вируси. Преди това учените са търсели вирус по вирус и не са можели да сканират всички с една операция. Но по онова време е имало едва дузина компютърни вируси, предаде БТА.

"Технологично погледнато в този скенер нямаше нищо изключително. Просто общата идея бе добра. Не изпълнението", добавя Бончев.

БЛИЦ припомня, че Макафи бе открит вчера мъртъв в затворническата си килия, след като испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ, където бе издирван за укриване на доходи и имущество. Той бе арестуван през октомври 2020 г. на летището в Барселона, малко преди да се качи на самолет за Истанбул. Международната заповед за арест бе издадена, след като американски прокурор му повдигна обвинение, защото не е декларирал милиони долари от търговия с криптовалути, консултантски услуги, участия в конференции и от права, които е отдал за направата на документален филм за неговия живот.