"Ядът ми мина от вчера. Не мога да се занимавам с това и да се ядосвам", това заяви министърът на културата Боил Банов по повод новината от вчера, че е бил глобен, тъй като е бил хванат да пуши в кабинета си.

"Каквото човек сам си направи, то никой друг не може да му го направи", каза още той.

Все пак Банов заяви, че се извинява на обществото за случилото се: "Извинявам се. Не е правилно".

"До колкото знам днес ще трябва да получа акта. Не знам обаче кога ще го платя. Малко ми е тежко сега - знаете, че нямам заплата.

Ще проверя какви са законовите срокове за заплащането на акта", увери Банов, които какво всички министър от кабинета са със замразени заплати до края на извънредното положение.

"Забавихме се с мерките за артистите заради тази отврат, която ни заля - този гнусен вирус", отсече социалните министър.

"Разработваме механизми за след извънредното положение, за да се даде възможност на много проекти,  които да минат през Национален Фонд "Култура", уточни Банов, който преди това представи правителствените решения и мерките в подкрепа на културния и творческия сектор на национално ниво.

Около 1200 души ще бъдат подкрепени с по една минимална работна заплата заедно с осигуровките. Това не е социална помощ. Около два милиона и седемстотин хиляди лева ще ни струва това", заяви пък социалният министър Деница Сачева, която също бе на пресконференцията.Министър Сачева използва момента и за да обяви какво се случва с безработицата у нас по време на извънредното положение.

"4 670 са хората, които вчера се регистрираха в Бюрата по труда. От тях 3 385 са декларирали, че са загубили работата си заради ситуацията, която е породена заради разпространението на коронавируса у нас.

Притеснителни СНИМКИ от ужаса, който COVID-19 нанесе на българите

Добрата новина е, че само за вчера 502 души са си намерили работа. Така общият брой на хората, намерили ново препитание по време на извънредното положение вече са 11 033", поясни министър Сачева.

"22 015 души няма да загубят своята работа заради схемата 60:40. Тя се отнася наистина за нуждаещи се, запазва заетостта, резултатите от нея са добри. 1200 семейства ще бъдат допълнително изхранени", допълни социалният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Публикувахте от Blitz.bg в Четвъртък, 9 април 2020 г.