За първи път Община Средец /Грудово/ cпечели проект по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 година”. Той е под наслов „Утре започва от днес: Създаване на мрежа от модерни учебни заведения в община Средец”, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
За този проект са отпуснати 997 488 лева, от които 772 000 лева ще отидат за двете селски училища в Дебелт и Загорци.
Най-голямата особеност на проект е отсъствието на съфинансираност от страна на община Средец, тоест той е финансиран 100% от европейските пари. Със сигурност ползата от неговата реализация ще е голяма - ще допринесе за задържането на семейства с малки деца в общината, както и за увеличаване възможностите за социална реализация на тези деца чрез подобряване на училищната среда.
Старите училищни сгради в с. Дебелт и с. Загорци, община Средец, няма да прекъсват учебния процес през учебната година и въпреки това ще бъдат коренно обновени. За година и половина трябва да им бъде направен капитален ремонт, какъвто не им е бил извършван в последните две-три десетилетия.
Проектът предвижда поставяне на PVC дограма, нови покриви, подмяна на престарялата елинсталация и монтаж на котелно оборудване в училището в Загорци, което ще сложи край на печките с дърва във всяка класна стая.
Това подобряване на санитарно-хигиенните условия е част от осъществяването на двете основни цели в новата образователна политика на България: качествено образование и равен достъп до образование за всяко българско дете. Така училището ще стане наистина желана територия за учениците, казва Петя Шиварова, зам. кмета на община- Средец и добавя, че основен ремонт в тези две сгради е толкова наложителен и дългоочакван, че неудобствата по едновременното му протичане с учебния процес са поносими в сравнение с една поредна не уютна учебна година.
Качественото образование разкрива пълните си възможности само ако до него има достъп всяко българско дете, независимо дали живее на село, или в града. Запази ли се училището – спира се обезлюдяването на съответното населено място. Разбира се, пикът на ремонтните работи на тези сгради ще бъде през ваканциите, но ще се работи и в учебно време. Това изисква една особена гъвкавост в организирането на двата успоредни процеса. „Надяваме се да се справим максимално добре“, казват ръководителят на проекта Петя Шиварова и координаторът Росица Пейчева.
С помощта на училищните ръководства ще се постигне спокоен учебен процес, подчертават те, а също така ще разчитат и на разбиране от страна на родителите. В училщето в Дебелт учат 150 малчугани, а в Загорци – 90.
В края на месец август в двете села се проведоха информационни дни, в които кметът на общината инж. Тодор Пройков и екипът на проекта се срещна с хората и обсъждаха бъдещите неудобства. В момента по проекта се работи и той е на ниво подготовка на тръжната документация. /Марина Шиварова, БЛИЦ