30-годишният шуменец Красимир Чобанов и 49-годишният Николай Иванов получиха днес ефективни присъди от Варненския окръжен съд затова, че като организирана престъпна група от април 2007 година до февруари тази година склонявали към проституция 5 жени и организирали трафика им. Това съобщиха от пресслужбата на съда.
Наказателният процес премина при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт и отказ от страна на подсъдимите делото да се гледа по общия ред.

За всяко едно от 11-те обвинения за участие в организирана престъпна група, трафик на 5 жени и склоняването им към проституция съдът им наложи наказания под минимума от 2 години и различни по размер глоби. На основание чл.23, ал.1 от НК съдът определи всеки един от тях да изтърпи най-голямото от наказанията - по 1 година и 10 месеца затвор и глоба в размер на 4900 лв. Съдът се възползва и от основанията на чл.24,ал. 1 от НК и завиши с една втора наложеното общо най-тежко наказание. Така всеки един от двамата ще изтърпи ефективна присъда от по две години и 10 месеца и ще дължи глоба от по 4 900 лв.

От съда припомнят, че престъпният тандем беше арестуван в началото на февруари тази година след акция на полицията в Клуб за компаньонки "Мая" и в плейбой клуб "Далила". В различен период от време двамата са склонявали към проституция момичета, някои от които току що навършили 18 години. В заведението имало мобилен телефон, на който клиентите поръчвали момичета. Транспортът им до клиентите бил организиран чрез таксита, а някои от секс-поръчките се изпълнявали и в помещения на ул."Ст.Стамболов" във Варна. Цените се движили от 70 до 100 лв, от които момичетата получавали 50%. При ареста у Красимир бе открит кокаин за близо 38 лева, а от Николай са иззели 740 лв, които на основание чл.53, ал.2 съдът отне в полза на държавата.
Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол в 15-дневен срок. /БЛИЦ