“Блокади” от най-различно естество маркират ежедневието на българите през последните дни и седмици. Темата е повод за следния коментар от Емилиян Лилов пред Дойче веле.
Сякаш малко бяха проблемите, които създаде на България руско-украинската газова блокада. Тя беше заменена от блокада на парламента срещу корупцията, ниските доходи, унищожаването на българската природа, срещу липсата на сигурност, спокойствие и увереност на хората в бъдещето – тяхното и това на децата им. Този народен протест, колкото и зле организиран да беше той, завърши с контра-блокада - блокирани бяха надеждите на хората за промяна. Засега!
Блокаж по всички фронтове
През последните дни водещ сюжет е блокадата на южната българска граница. Гръцкият фермерски протест блокира не само търговията с Гърция и с трети страни, чийто път преминава през южната съседка на България – той постави под съмнение идеята за свободното придвижване на хора, стоки и услуги в Обединена Европа. Така пък се блокира един от основните принципи на ЕС. В тази кризисна ситуация като че ли напълно “блокираха” и българските власти, които чак на десетия ден от гръцката блокада се сетиха да предупредят българските граждани, да не пътуват за Гърция!
Блокирани в един автобус от София за Варна миналата седмица пък се озоваха 37 пътници, държани няколко часа като заложници от въоръжен похитител. Човекът се оказа с психични проблеми, лежал дори в психиатрия заради това. Случаят е показателен за това, колко лесно в България се оказва неспазването или грубото потъпкване на принципи, закони и механизми, познати ни от други страни, като например ефективен контрол върху раздаването на оръжие и назначаването на опасни хора на силови длъжности. Това също е някакъв вид “блокаж” – отказ или неспособност на държавата да изпълнява една от основните си функции – да гарантира сигурността на гражданите.
Блокировки виждаме постоянно и в политическия живот на страната. Дясното пространство например изглежда парализирано и напълно неспособно да се съвземе. По този начин се блокират надеждите на избирателите за силна и дейна дясна опозиция. Що се отнася до управляващите, в края на мандата на тройната коалиция
конфликтните теми никнат като гъби след дъжд.
Спрените реактори на "Козлодуй" - една от причините за блокадата в политиката
БСП и ДПС блокират искането на НДСВ за промени в конституцията за избори “2 в 1” това лято; царистите пък блокират напъните на социалисти и депесари за реанимиране на спрените реактори в Козлодуй и дори плашат с излизане от коалицията; в същото време НДСВ и ДПС играят заедно срещу БСП по въпроса за бъдещите частни здравни каси, които трябва да започнат да конкурират националната, а БСП пък им връща, като предлага силен мажоритарен елемент при избора на депутати, което не е в интерес на малките партии.
Всичко това на практика представлява самоблокиране на дейността на тройната коалиция по важни за обществото теми. Вероятно също с блокаж ще приключи и опитът на НДСВ за създаване на анкетна комисия, която да разследва зачестилите напоследък смъртни случаи с арестанти и поведението на българската полиция по време на протестите пред парламента.
Ето така си върви животът в България - от блокада на блокада и до нови барикади./БЛИЦ