По-ниски добиви и по-некачествена реколта от грозде очакват производителите тази година. Причините за това са необичайните климатични условия, които предизвикаха болести по лозовите масиви в цялата страна, съобщава Нова телевизия. Очаква се реколтата да бъде с до 20% по-ниска. Дали заради всичко това ще пием по-скъпо вино?
За винопроизводителите 2014-та е истинско предизвикателство. Казват, че е най-трудната от цяло десетилетие насам.&nbsp;Променливите настроения на времето водят до по-малки количества качествено грозде, а оттам и до по-скъпо вино.<br /> <br /> Времето мени настроението си &ndash; силен дъжд, след това слънце. Но топлината и изпаренията са добре дошли за развитието на болести. И ако тази година влагата е най-сериозния врагна гроздето, най-силното й оръжие е маната.&nbsp;Сокът грозде, който се оказва най-чувствителен на всички климатични промени през тази година е мерло.<br /> <br /> По-малките добиви в комбинация с допълнителните средства за пръскане на растенията, обаче, най-вероятно ще доведат до поскъпване на цената на гроздето, а оттам и на виното.<br /> <br /> За миналата година 250 000 тона грозде са преработени от винарските ни предприятия. Прогнозана на Агенцията по лозата и виното е, че през тази количествата ще са близо с 20% по-малко.&nbsp;И още проблеми &ndash; възможно е износът за Русия тази година да спадне наполовина.