Болница "Св. Иван Рилски" прекрати договора за отдаване под наем на помещения на медицински център "Фокус-5", съобщава в. "Труд". Разследване на вестника установи, че центърът е предлагал на умиращи пациенти и на парализирани болни лечение със стволови клетки, без никъде по света да е доказан техният ефект.
Решението за изнасянето на центъра е взето по взаимно съгласие и е със задна дата – 1 юли, съобщиха от ръководството на “Св. Иван Рилски”. От там обясниха, позицията си със становището на Изпълнителната агенция по трансплантации, която смята присажданията на стволови клетки на пациенти с неврологични заболявания за незаконни.
Чрез сина си Атанас Матеев (21 г.) и майка си Елена Василева (82 г.)с дялове във “Фокус-5” и работещата с него лаборатория по стволови клетки “Просел”, съсобственик е и зам.-здравният министър Матей Матеев.

Операциите без ефект са извършвани в продължение на две години от лекарите от Клиниката по неврохирургия първо в Александровска болница, а по-късно в “Св. Иван Рилски”, начело с проф. Венцеслав Брусарски.
Заради съмнителните процедури със стволови клетки, преди 10 дни здравният министър д-р Евгений Желев назначи проверка. Днес комисията по случая е предала своя доклад.
Според запознати експертите в комисията – академични авторитети – не са се изказали в полза на безсмислените операции. За които обаче издъхващите пациенти са броили между 2000 и 3900 лв. Някои от тях са били принудени да продават апартаментите си, за да набавят непосилната за тях сума. Майка от Бургас например е платила 7000 лв., защото на дъщеря й са правили две трансплантации на стволови клетки.
Доктори сигнализираха, че разходите по извършваните процедури със стволови клетки са излизали не повече от 500 лв. А болните е трябвало да броят и по 8 пъти повече. Чавдар Ботев, управляващ на тъканната банка “Просел” (която работи с медицинския център “Фокус-5”), заяви, че процедурата е струвала около 4000 лв. Колкото са искали на болните. /БЛИЦ