БолнициСпециализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ) „Д-р Щерев” и на Медицински център (МЦ) „Репродуктивно здраве” определиха за недопустимо поведение на членове на Парламентарната комисия по здравеопазване, които миналата седмица разплакаха майка с думите "Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро". Само преди седмица майката е загубила детето си при поредния опит ин витро.
Подобно отношение към български жени, желаещи да родят и отгледат свои деца в България, е демонстрация на незряло обществено поведение от страна на хора, избрани да представляват и защитават интересите на българските граждани. То очевидно е израз на сегашната управленска незаинтересуваност към проблемите на хилядите двойките с репродуктивни проблеми у нас, се казва в специална декларация от двете лечебни заведения.
В процеса на работа с пациенти с репродуктивни проблеми екипите на САГБАЛ „Д-р Щерев” и МЦ „Репродуктивно здраве” ежедневно се срещат с млади жени и мъже, желаещи да създадат потомство, но страдащи от различни здравословни пречки. Нашата многогодишна практика ни показва, че стерилитетът не може категорично да се определи като болест, но той безспорно е страдание за духа на нашите пациенти. Лечението на стерилитета е неделимо от достигането на необходимото психично равновесие у тях, благодарение на което те с необходимата сила да продължават дългата си борба. Непристойното поведение, осмиващо изпитанията, на които са подложени хората с репродуктивни проблеми, не само уронва тяхното достойнство, но нанася удар по тяхната увереност в тези изпитания.
Ние от САГБАЛ „Д-р Щерев” и МЦ „Репродуктивно здраве” остро осъждаме неадекватното поведение на провинилите се членове на Парламентарната комисия по здравеопазване и призоваваме за тяхното публично извинение, заявяват от двете болници. /БЛИЦ