Служителят на НСБОП Емил Тодоров и изнудваният Стоян Янчев дадоха днес противоречиви показания по делото срещу бившия следовател Христо Станчев, който е обвинен, че е поискал подкуп от 15 хил. евро, за да прекрати делото срещу бизнесмена Янчев.
На днешното заседание бившият служител на НСБОП, който сега работи в Националната следствена служба Емил Тодоров заяви, че изнудваният му се е обадил по телефона и е поискал да подаде сигнал. Според него до този момент двамата изобщо не са се познавали. Той обяснил на Янчев, че не се занимава с подобен вид случаи и след като е отнесъл въпроса до прекия си ръководител, бил назначен друг служител на НСБОП Емил Йорданов, който поел случая.
За разлика от твърденията на Тодоров изнудваният Янчев заяви днес пред съда, че се познавал със служителят на НСБОП от 6 месеца или една година преди да подаде сигнала. Противоречията в показанията на двамата принуди Темида да направи очна ставка между двамата свидетели. По време на очната ставка изнудваният бизнесмен каза, че са излизали с Тодоров в компанията на общи приятели и оттам той е получил неговия мобилен телефон. Другият участник в очната ставка каза, че не си спомня подобно нещо. Янчев не си спомни някой да го е карал да подава жалба срещу прокурора Христо Станчев. Името Емил Йорданов, за който бе освидетелствано пред съда, че е разпитвал подавалия жалба, не говори нищо на изнудвания Янчев. В първия разговор между Тодоров и Янчев изнудваният казал, че има проблеми с началника на четвърто РПУ. Той твърди, че в сградата на НСБОП го е посрещнало младо момче. “Ако аз съм момчето, благодаря за компимента”, заяви по – възрастния Тодоров, който бе категоричен, че той е посрещнал жалбоподателя. Адвокатите сметнаха, че делото е станало още по – неясно и поискаха да бъде разпитан Емил Йорданов, който е приел Янчев за разпит. Съдът обаче се противопостави на това желание като го определи за ненужно. Адвокатите на подсъдния пожелаха да се изиска отчет на НСБОП, в който е описана информация по делото. Има и противоречие в датата, на която е подаден сигнала. Не е ясно дали това е станало на 12 или 29 декември 2004 г. /Милан Николов, БЛИЦ