"Вярвам на Макрон и на Европейската комисия, благодарение на ЕС ГЕРБ е създаден като партия за европейското развитие на България", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг на партията.

"Свидетели сме на един страхлив премиер. Както обещах в събота, запознахме с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за РСМ и Албания. И трябва да ви кажа, че текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС", категоричен е бившият премиер.

"Аз се наслушах вчера на смелчаци. Премиерът и управляващото мнозинство взимат тежки и непопулярни решения. Когато се отстоява принципът, а той е, че в момента Европа, Западът, НАТО искат разширяването на Западните Балкани...

И действително не мога да си представя как премиерът казва, че не е чел най-важната тема за България. А вчера отново излъга, че ще отиде на съвет, ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерски съвет в парламента. Защо е този страх?! Нали е много смел, от кого се страхува честно, лъжливо момче? Който не е с него, е мафия", избухна Борисов.

"Ако този лъжец се престраши, ще има 59 депутати подкрепа за даване на зелена светлина за присъединяването на РСМ и Албания. Така че да си свика веднага Министерския съвет, да даде предложение, да дойде в парламента", хвърли бомба Бойко.

"За разлика от него не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата и да си пазим партньорите. И тук съм съгласен с президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка и е поело пълния контрол в лицето на ЕК по изпълнението на всички точки по всяка една тема", отбеляза още той.

Борисов разкритикува "отново тези, които хвалят това правителство": "Нищо не е надградено за 6 месеца в отношенията с РСМ. Нула! Всичко е нула! Председателството може да не удовлетворява и двете страни, но е крачка напред в разширяването на Западните Балкани. Протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречат".

"Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият по социалните мрежи, да се прегръщат. За какви Балкани, за каква Европа говорим?

Защо не ми направите и на мен едно аутокю да си говорим някой път... Сега разбирам, че е свикана днеска Комисията по външни въпроси в 15 ч. едновременно със заседанието на Министерски съвет. Тия определено се страхуват! Но защо лъжат, че друг им е виновен?!", коментира Борисов.

"Уважаеми колеги, аз вярвам във вас! Това е най-правилното решение за бъдещето на ЕС, Балканите и България. Ние няма да допуснем путинизация на евроатлантическата ориентация на България. Еврозона, диверсификация, разширение на Западните Балкани, НАТО. Ние първи дадохме най-много пари, за да приведем армията в такава готовност.

Така че да спрат да си играят: "Който не е с нас, е мафиот" - както едно време: "Кой не скача, е червен". Така само ще дотрошите държавата! Вотът е парламентарна практика", отбеляза той.

"Разчитам на вас! Този, който ми вярва, да тръгне след мен. Аз съм убеден, че ще убедим хората, които тръгват след нас, че това е вярното решение", заяви Бойко Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!