Бившият шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев коментира обсъждането за отпадане на съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна повреда.

"Истината е много разнопосочна, зависи от гледната точка. Първо, има много практически проблеми, които излизат от целия този дискусионен цикъл. Нещата се преплитат от гледна точка, че първо имаме при едно съкратено производство една ситуация, в която самото разследване отива в едно противоречие със закона.

Пълнота на разследването. Ние казваме: Направени са признанията, няма да изследваме другите факти и обстоятелства до доказване. Но има нещо друго: Не винаги признанията, които се правят като едно цяло, обващат всички детайли, дори фабулата на същността на някои неща. Защото аз имам едно свое изградено становище от опита, че невинаги този, който е тръгнал на признания разказва всички факти и обстоятелства.

Второ - това, което разказва заподозреният, той преценява за себе си - едно, че навярно в този етап са събрани всички доказателства и той няма къде да отиде. Няма мърдане. Разбира се и психологическия аспект на разговорите. И тогава се стига до тези самопризнания. Аз говоря за сложните, тежките случаи", каза Ботев в предаването "Плюс минус" по "Нова телевизия".

"Държавата, която провежда цялата политика, като се почне от оперативната работа, следствие, прокуратура, съд, смятам, че всички органи трябва да си свършат качествено и полезно работата. В практиката има ситуации, в които наистина признанията невинаги са пълни, невинаги са точни, и понякога много често зад тях се прикриват и други факти, обстоятелства и извършители.

Поставям практически въпроса, теоритично много може да се умува. Много зависи и от субективизма на хората, които разследват. Ако всичко се върши както трябва - фактите като говорят, ще се изобличават и виновните", каза той.

"Най-тежките убийства в България са минали при мен. Много от тях са завършили със смъртни присъди - тогава, когато законът го позволяваше. Аз съм против смъртното наказание. То не е наказание.

Никой, включително и държавата, няма право да отнема това, което биологията и природата е дала. Доживотен затвор без право на обжалване е справедлива присъда, особено за хора, които осъзнават какво са направили", завърши той.