Столичният кмет Бойко Борисов заяви на конференция за борба с корупцията, че държавата ни е грешно конструирана и даде няколко примера за това. Според него не е възможно главният архитект на столицата да взима заплата от 500 евро. Кметът подчерта, че възнагражденията в административния сектор са изключително ниски, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Този доклад за борбата с корупцията е перфектен разрез с това, което се случва в България, каза Борисов. Той пожела промени в НПК, като изтъкна, че у нас, ако един престъпник има трима добри адвокати и добър личен лекар, е изключено да бъде вкаран в затвора. Борисов нападна сделките със заменки на гори и това, че горите са дадени на хора със сериозно медийно влияние. Кметът изрази недоволство, че за договора за доставка на газ, както и за други подобни далавери, не е излязло нито едно виновно име, а са се правили тайни размествания и преназначавания. Според него е имало рекет срещу Столичната топлофикация, като са ги изнудвали чрез спирането на газта.
Константин Пенчев, председател на ВАС заяви на форума, че след негово интервю в столичен вестник е привикан във ВСС, за да даде доклад кои са корумпираните магистрати, за които той е говорил. Председателят на ВАС заяви, като голямо предимство, че журналистите наблюдават всяко заседание на ВСС на монитори и отразяват какво се случва там. Когато има съмнения за връзка на магистрати с бандити, те трябва да напуснат системата, смята Пенчев. Той определи мисията срещу корумпираните магистрати като "борба", но и сметна, че без помощ от гражданското общество няма да се направи нищо. Константин Пенчев сравни словосъчетанието “подкупен съдия” с думата “убиец”. Милан Николов, БЛИЦ