Благодаря на президента, че само за няколко часа подписа указите за извънредното положение наказателния кодекс и здравето. Те са вече в сила. Това каза премиерът на България Бойко Борисов на извънреден брифинг, посветен на мерките срещу коронавируса.  

Той изброи няколко мерки, които налага ситуацията, а и тревожат хората. 

"Удължаваме със 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да не се струпват хората по гишетата. Маринов да създаде необходимия ред. Целта на извънредните мерки е да не позволяваме на струпването на хора на определени места. Това е единствената цел. Това е единствената мярка, доказана в света, че работи. 

Удължаваме до края на май срока за газовите уредби. Така че нищо да не налага да бързат и да се струпват в тази посока. 

Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца, така че хората, които имат нужда от тях, да си ги получават без да се налага да се излагат на допълнителен риск. 

Четвърто - решенията на ТЕЛК се удължават до месец май. Истински се надяваме, че до тогава всичко с коронавируса ще бъде овладяно", каза Борисов. 

Той направи следните препоръки към кметовете на общините:

"Да бъдат внимателни със затварянето на пазарите, когато ги затварят, да създават следния ред как хората да могат да си купуват хранителни продукти. 

Второ, много важно. От 17:00 ч. днес сме създали организация на телефон 112 да поема обаждания за обхвата на заповедта на министерството на здравеопазването. Четири души ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкование да се отговаря по максимално бърз начин и да бъде взето необходимото решение. 

Да чуят много внимателно собствениците на големите вериги, особено за строителни материали, на техника. Някои са затворени, а в други продължават се струпват хора. РЗИ и МВР установят ли такъв магазин, в който на касата или вътре в него, е позволено струпване на хора, да бъде затварян веднага", отсече Борисов. 

"Не трябва да си затворим живота, ако нещо е необходимо, да имат възможност да го купят, но собственикът трябва да гарантира необходимия ред, за да не бъдат затворени принудително. Целта е предпазване от струпване на хора. 

Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи за вкъщи. РЗИ и МВР трябва да отчетат незабавен контрол навсякъде в страната.

Статистиката дава много излекувани. В Италия пристигна военен самолет с най-добрите доктори от Китай. Светът търси спешни мерки и нищо по-различно няма от това, което сме въвели. Още веднъж призовавам за самодисциплина. Излезте със семействата си на разходка, но не се струпвайте много хора на едно място. Две седмици са критичния срок, в който мерките трябва да дадат резултат. 

Парламентът е в готовност да гласува всички закони, които са необходими за доброто на хората. 

Лекарствата имат регулация и не може да се допусне спекула, а в другите сектори министър Горанов има готовност да наложи таван. В момента разчитаме на добросъвестност, но МВР и прокуратурата имат готовност за всякакви опити на частни партита по дискотеки и каквито и да е било опити. Ще бъдат прекратени на мига. 

Сега са пости, не се извършват и църковни бракове. Да си дадем тези две седмици. Виждате, че сме готови да отреагираме във всяка една ситуация с промени и затягане на реда навсякъде където има нужда да се създаде нещо допълнително. Ако трябва ще се правят доставкик по домовете на храни, води и всичко необходимо.

С министър Горанов и Томислав Дончев наблюдаваме мерките в другите страни и ги обсъждаме. Това са сметки за кратък период, но и сметки, които трябва да дърбат за дълъг период", посочи премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!