По време на заседанието на Европейският съвет обсъдихме мигрантската криза и моментната ситуация по тази тема. С помощта, която получихме, през последните 20 дена мигрантският натиск по нашите граници е сведен до минимум. Това заяви премиерът Бойко Борисов в хода на посещението си в Брюксел.
Ние по директивите, спазвайки всички конвенции и правила – средно по 30 човека на ден пращаме обратно от там, откъдето са дошли, добави той.

Много партии у нас правеха популистки изкавания по тази тема по време на предизборната кампания. Но народът се произнесе на изборите, както и на референдума по въпроса за избирателната система. В парламента шикалкавят и говорят, че им е малко времето за промяна на изборните закони спрямо резултатите от референдума. Смятам, че единственото изключение, за което си заслужава да се продължи животът на това НС, е, за да се изменят избирателните закони съгласно референдума, каза още премиерът.

Затова, по думите му, в разговорите си с политическите сили той ще работи и ще настоява да се направи така, че да се осигури необходимото време за тези промени. "Благодаря и на заместник-председателя на ЕК - Франс Тимерманс, за срещата ни днес, която бе неочаквана за мен, както и оценките му за дейността на правителството ни в борбата с контрабандата, приходите в бюджета и реформите, които сме направили, каза още Борисов.