Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от визитата си в България в петък, за която бе съобщено по-рано. Причината е поведението на гръцкия премиер Мицотакис и нежеланието на турския президент засега да сяда на една маса с него. 

"Благодаря за поздравлението към българския народ (по случай 3 март). Това е изключително важно. Още веднъж изказвам своите съболезнования за загиналите и техните семейства. Благодаря за това, че извикахте министъра на здравеопазването, да ни дадете по най-бързия начин липсващи за коронавируса облекла, които имаме в момента, но в последствие може да се окажат малко. Само Турция ги произвежда. 

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на която една от основните теми бе новата криза с бежанците. "Само за нашите съграждани в България да кажа, че дефицитът на маски в света е изключително голям, тъй като само Турция, Китай и Индия ги произвеждат. Направихме връзка с вътрешния министър, със здравния министър, за да може поетапно следващите дни да си попълним тези, които харчим в момента", каза още Борисов.

Първо в БЛИЦ! Ердоган с много силни думи за бежанците след срещата с Борисов, честити ни 3 март НА ЖИВО

"Приветствам желанието на Турция заедно с Русия в четвъртък да намерят в Москва решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери политическо решение.

Освен жертвите, стотици хиляди мигранти от района се насочват към нашите граници. Искам да благодаря за това на турската страна и на вашите институции, че спазвате споразумението с Европейския съюз. Това дава възможност на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме този ангажимент", изтъкна още Борисов. 

"Положих много усилия да направим тристранна среща, в много голям формат, винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Тогава получихме информацията за убити мигранти. Някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становищата. 

В същото време президентът бе готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис охлади желанието ми за тази среща. Моята покана седи. Аз съм убеден, че рано или късно с ЕК, ЕС трябва да проведем такава среща. Но може би още не всички са узрели или не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава.

Аз нито съм най-страхливият, нито най-плашливият, но съм убеден, че само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса и на другия, спазвайки подписаните споразумения, може да се разреши този проблем. Гласувахме ли тези пари за Турция? Не мога да разбера защо не са дадени", допълни Борисов. 

"Споделената тежест е основен принцип на ЕС. Тази среща в София се надявам да я проведен колкото се може по-скоро. Той (Ердоган) прие поканата, но разбра, че не мога без гръцкия колега да я проведа. 

Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят дали сме си изпълнили нашите задължения. Какво ли не чух, че се блъфира от страна на Турция, че е заплаха. Тъй като по турско време става късно. Трябва да се прибираме. Господин президент наполовина свършихме работата", посочи Борисов.

Ердоган добави: "Убийството на двама бежанци влоши още повече положението. Те нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 г. насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мислите че Турция ще поеме отговорност за още 19 г., но такъв процес вече няма, не съществува. Много ви благодаря."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!