По покана на Негово Светейшество Българския патриарх Максим другата седмица в София ще се проведе консултативна среща на представители на поместните православни църкви по въпроса с разкола у нас и оповестеното междинно решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава Двери.бг
 На 11 март в дом 2 на Резиденция „Бояна” ще се състои срещата, в която се очаква да участват преди всичко пълномощниците на поместните църкви при европейските структури в Брюксел (това са митрополитът за Франция Емануил от Цариградската вселенска патриаршия, Виенският епископ Иларион от РПЦ, Ахайският епископ Атанасий от ГПЦ и пр. – б. р.), но също така и други експерти по църковно и международно право.
Руската православна църква сериозно се е ангажирала да помогне на БПЦ след отправената към новоизбрания патриарх Кирил двойна молба – от името на Св. Синод и от президента Първанов, научил Двери.бг.
По време на среща на български богослови (сред които и двама редактори на нашия сайт) с Цариградския вселенски патриарх Вартоломей на 22 февруари Негово Светейшество е разказал за предприетите от него действия след получаването на писмото от Българския патриарх Максим, включително и за контакта си по въпроса с българските дипломатически представители в Турция. През Сирната седмица Св. Синод на Царигр. патриаршия е трябвало да вземе решение за адекватни постъпки във връзка с молбата на БПЦ.
Познавачи на положението смятат, че всички православни църкви ще се обединят в подкрепата си за БПЦ, а това ще е и първата важна проява на междуцърковно сътрудничество на двете водещи църкви в Православието – Цариградската патриаршия и Руската православна църква. /БЛИЦ