Българският монах брат Никанор, който по-рано е работил като брокер на Nasdaq, посъветва бившите си колеги да сложат на бюрата си буркан с пръст, за да им напомня къде отиваме всички и какво е важното в живота.

Докато западните банки се огъват под натиска на финансовата криза и анализаторите дават своите прогнози, 32-годишният Христо Мишков споделя своите истини за живота пред Ройтерс.
Историята му отчасти напомня за тази на Брат Тай, монахът – магнат, протагонист на излязлата през 1998 г. сатира "Господ е моят брокер" на американските писатели Кристофър Бъкли и Джон Търни – той се е провалил на Уолстрийт и станал монах. Българинът обаче е имал успешна кариера като брокер, не пише наръчници за самопомощ и се стреми да бъде щастлив, а не богат. Преди 5 години, след като не се чувствал щастлив с живота, който има, православният християнин, който не бил вярващ като дете, напуснал Ню Йорк и се отправил към българския Черногорски манастир, който някога е използван за комунистически трудов лагер. Той е запазил един-единствен лукс - мобилния телефон, който го свързва с потенциални дарители и бивши колеги. Помогнал е за събирането на хиляди левове за възстановяването на манастира - тежка задача в страна, където благотворителността не е често срещана, а приоритет е строителството на молове и голф игрища. "Много хора по света не осъзнават, че не са изкарали храната, която ядат, че вземат, без да дават", разказва Мишков. "Но ако някой консумира повече, отколкото е заработил, значи някой друг гладува", допълва той. Според него финансовата криза може да направи по-разумни хората, които консумират повече, отколкото заслужават. "Винаги търсим щастие във външния свят, в материалните неща, което ни прави постоянно незадоволени, ядосани на себе си и на света", казва Мишков, който излъчва спокойствие и интелигентност и притежава чувство за хумор. "Изгубили сме човешкия си облик, станали сме зверове. Няма на кого да разчиташ и да кажеш: "Хей, съседе, ела да ми помогнеш". Той ще дойде, но ще иска да му се плати", разсъждава отец Никанор. "Алчността и комерсиализацията в живота ни са достигнали до такава точка, че здравето ни може да се търгува като стока", казва той. Черногорският манастир е построен през 12 век, но по време на социалистическия режим той е бил превърнат в лагер и ферма.
Сега Мишков работи здраво всеки ден - дои крави и строи каменни стени. Казва, че не е против богатите хора, но уважава само онези, които допринасят за доброто на обществото, като дава за пример основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Бившите му колеги казват, че е бил добър в работата си. "Беше много религиозен и това понякога ме дразнеше. На някои религиозни празници не се появяваше на работа", споделя Александър Николов. Колегите му са изненадани, че е решил да стане монах, но Мишков е почувствал, че е дошло времето да се погрижи за човешките души. "Всеки може да е добър брокер, но това не носи много полза на света. Религията може да помогне на хората да се справят в днешните стресови времена и да намерят отговорите", добавя Мишков. "Млякото не се прави от компютри, хлябът не идва от добрия ПР на една компания. Необходимо е преди това да ореш, сееш и жънеш преди това", споделя монахът. Ройтерс отбелязва, че през последния месец, когато кризата на Уолстрийт достигна катастрофални размери, църквите във финансовия район на Ню Йорк имат повече посещения. /БЛИЦ