Европейската комисия дава на България още 3 месеца срок, за да въведе телефон 112 на територията на цялата страна. Брюксел дава отсрочката поради факта, че е показано положително развитие за много кратък срок, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
Решението България да бъде дадена на съд вече е одобрено от ЕК.  Ако до 18 декември т.г. телефон 112 не е достъпен от територията на цялата страна и не функционира според всички изисквания, съдебната процедура ще се започне автоматично.
През последните месеци ЕК беше периодично информирана за етапите на изграждане на националната система, както и че към момента услугата 112 има близо 70% национално покритие, осигурявано от функциониращите четири районни центъра на спешната линия в София, Русе, Монтана и Бургас. От българска страна беше категорично заявено, че от 30 септември т.г.  Националната система за спешни повиквания с Eдинен европейски номер 112 ще функционира на територията на цялата страна. До края на септември ще стартират и центровете в Кърджали и Варна, с което изграждането на националната система 112 ще бъде финализирано. Така България ще изпълни европейските изисквания за система 112, заложени в Директивата на универсалната услуга, с което ще отпадне основанието за санкциониране на страната ни, посочиха от Министерството на извънредните ситуации.  Агенция БЛИЦ припомня, че спешният номер трябваше да функцинора у нас от началото на 2007г. Наказателната процедура срещу България заради неработещия спешен телефон започна с първо писмено предупреждение през октомври 2007 г, а през април ЕК изпрати последно предупреждение за завеждане на дело. /БЛИЦ