Завръщане на бухалките, рекета и грабежите, това прогнозира апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов по БНТ тази сутрин. Според него зверските убийства в страната се дължат от части на пълната комерсиализация на обществото. Думите му бяха потвърдени и от съветника на вътрешната комисия в НС ген. Васил Василев, който апелира за създаването на програма за борба с бъдещата престъпност.
Липсата на сериозни морални ценности, пълната комерсиализация на обществото, изместването на семейството и училището от парите при възпитанието на децата са част от причините за увеличаването на зверските убийства, посочи Росен Димов. Той добави още и култа към насилието от годините на прехода, нехайството и цялата инертност на обществото. През последните години наблюдаваме пълно отчуждение на хората, липса на всякакво уважение към личността, каза още апелативният прокурор на Пловдив.

Заради икономическата криза той прогнозира силно нарастване на грабежите и рекета. След като банките не дават кредити, ще отидеш при лихваря и после като не можеш да върнеш кредита, лихварите ще наемат момчетата с бухалките, прогнозира Росен Димов.

За бум на битовата престъпност заради очакваното нарастване на безработицата и загуба на работни места, алармира и бившият главен секретар на МВР ген. Васил Василев. Хора с чиста биография, непроявени до този момент ще започнат да извършват тези престъпления поради липса на пари, добави той. Според него държавата трябва да направи програма за борба с тази очаквана бъдеща престъпност, както прави за финансовата криза. /БЛИЦ