Седем болни от трихинелоза при консумацията на домашно прасе са настанени в болница преди дни. Заболелите от трихенелоза от ловната дружинка в района на Железница остава в рамките на десет души. Петдесет други техни близки, консумирали от прасето са прегледани, но при тях не е установено заболяването.
Пипналите тежката паразитна болест от домашно прасе са от района на "Люлин". Те са консумирали домашното свинско по Нова година, а взривът е избухнал на 10 февруари.
При ловците пък от Железница  трихинелозата бе регистрирана на 7 февруари 2009 година.  Болните са с клинични оплаквания от повишена температура, мускулни болки, обриви, отоци по лицето.
Ловната дружинка е от около 100 ловци, ловуващи в района на Бистрица и Железница.  Тя е остреляла около 20 диви прасета, като според ловците 5 от дивите животни са били изследвани от ветеринар, но ловците нямали документ, за което. Провежда се активно издирване на болни и инфектирани лица, като най-вероятно броят им ще нараства, посочват от РИОКОЗ.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Заболяването започва 5 до 45 дни след консумация на заразено с трихинели месо.
От РИОКОЗ предупреждават ловците да не ловуват в района на Бистрица и Железница. /БЛИЦ