Актуалната обстановка в област Пловдив към 20.00 часа на 09 януари 2017 Все още е в сила обявеното частично бедствено положение в Община Първомай. Остават затворени за движение пътищата:
кв. Дебър – с. Брягово – с. Искра,
кв. Дебър – с. Татарево,

с. Бяла река – с. Буково,
с. Бяла река – с. Воден,
Татаревска чешма – с. Татарево,
Виница – главен път 18.

Затворени за движение са и пътищата Асеновград-Първомай, Асеновград-Садово.
Движението там е спряно поради опасност от закъсване на автомобилите в преспите, които са образувани от силното снегонавяване. На входовете и изходите на тези пътища има патрули, които не пропускат преминаването на превозни средства, с цел избягване на бедстващи хора.
Бедственото положение и въведените временни ограничителна мерки ще са в сила до ликвидиране на последствията от снегонавяването.

Към момента електрозахранването във всички населена места в Област Пловдив е възстановено. По-голямата част от пътищата са  почистени и проходими при зимна обстановка.
През нощта времето ще е облачно. По плътна ще е облачността в югоизточна България и там са възможни превалявания от сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър.

Под влияние на преминаващ Средиземноморски циклон и свързаната с него фронтална система на 10.01.2017г ще се създаде валежна обстановка. Над Горно Тракийската низина, Родопите и югоизточна България облачността ще е плътна с валежи от сняг. По значителни валежи ще има през нощта в крайните южни райони, в югоизточна и източна България. Там ще се образува и по значителна снежна покривка. За равнината част дебелината на снежната покривка се очаква да е около

10 см, а в Родопите около 15 - 20 см. Вятърът от североизток ще се усили. Отново ще има условия за навявания и поледица. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса. С преминаване на фронта температурите ще се повишат. Максималните температурите ще бъдат между минус 5 градуса и 0 градуса, а в крайните югоизточни райони и малко над 0 градуса.

В сряда към обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее.

Информацията за времето е на дежурния прогнозист НИМХ  БАН  Филиал  Пловдив Иван Митев.