За него вече седмица говори цяла България. Името му знаят и в най-закътаните краища на страната. Когато някой каже Митко Чавдаров, никой не пита кой е този мъж, а голяма част от сънародниците ни съпреживяват драмата му. Младши инспектор Чавдаров от районно управление на МВР - "Тунджа"-Ямбол беше осъден в понеделник - 29 септември, за случай, при който той е защитил националния флаг от посегателство. Обвинен бе в тормоз над двама роми от с. Бояджик, гаврили се с държавния символ. Мургавеляците се жалвали, че били стресирани и удряни с палка от полицая.
Стресът получили, когато на 9 февруари, след мощен запой на групата в местната дискотека, към 2 часа след полунощ, Чавдаров ги осветил с фенерче, а те се катерили по пилона с националното знаме пред учибище "Св.Св. Кирил и Методий в село Бояджик. Тогава единият от тях - Марин Димитров, покачен до върха на пилона, скъсал флага и дори счупил дървената летва, на която бил опънат трикольорът. На сутринта пък, твърдял Марин, при разпита, в присъствието на кмета на селото Герган Герганов и на треньора по бокс Димитър Мутафов, бил удрян по главата с полицейска палка от Чавдаров. Герганов и Мутафов са свидетелствали, че удари не е имало. Делото бе гледано от Военния съд в Сливен, който постанови административно наказание за полицая - глоба 1 000 лв. Проблемът не е в парите - от агенция "Фокус" вече обявиха, че те ще я платят. Въпросът е, че ако след обжалването присъдата на сливенския военнен съд бъде потвърдена, по закон полицаят трябва да бъде уволнен, и то дисциплинарно. Колкото и това да не се иска от никого.
Решението на съда разбуни духовете. Кметът на с.Бояджик Герганов часове след произнасяне на присъдата призова всички граждани в знак на солидарност с полицай Чавдаров да окачат националното знаме пред домовете си. А самият той  заяви, че с лични пари ще купи 100 трикольора и ще ги даде на съселяните си. "В съда повярваха на Марин, че е бит в мое присъствие. Аз съм се заклел да казвам истината и казах истината - не е имало побой. Дума срещу дума, но моята не бе уважена. Защо тогава не ме изправят на подсъдимата скамейка за лъжесвидетелстване?", казва Герганов. Още преди да се гледа делото, в с. Бояджик събраха около 600 подписа в защита на Чавдаров, в съседните села също течеше подписка, общо до деня на съдебното заседание подписите бяха над 3 000. След решението на военния съд в понеделник различни неправителствени сдружения и организации се обявиха в защита на полицая. ВМРО го награди с Благодарствен лист за доблестно поведение. И на заден план някак си остана другият момент около случая - за прекратеното дело срещу Марин Димитров за поругаването на националния флаг. Районна прокуратура - Ямбол е преценила, че няма основание за образуване на наказателно производство. Въпреки че знамето е скъсано и никой не отрича този факт. "Националният флаг е светиня. Не бива да се пипа дори с мръсни ръце, камо ли да се къса. И какво излиза - този, който е защитил държавния символ, което е равнозначно на държавата - е осъден. А този, който се е погаврил - е невинен?", недоумяват гражданите на Ямбол. "Полицаят Чавдаров е защитил държавата и тя сега, в лицето на съда, го обвинява за това. Не разбирам. Ходила съм в САЩ, там само да се загледаш по-продължително в полицай, той може да ти поиска документите и да те провери кой си и какъв си. Да не говорим, че не можеш да го доближиш. А за скъсване на знамето - отиваш в затвора, без да се умува съзнателно или без да искаш си го направил.", казва студентката Недялка Митева.
И докато медиите, в интернет-форумите и по улиците на другите градове и села случаят се коментира, то в с. Бояджик вече цари страх - от ромите, които са почти 30 процента от жителите. Жена на средна възраст отказва да си каже името, възмутена е от присъдата, категорична е, че Чавдаров е "добро момче" и си гледа съвестно работата, но се страхува от ромите. Ако ми пишете името, довечера още ще влязат в двора ми. Мъж е отказал дори да придружи екипа от журналисти до къщата на полицая, заради евентуални последствия, какви - страхува се дори да ги изрече на глас. Най-разтревожени и уплашени са възрастните самотни селяни, които са и най-уязвими при набезите на крадците. Наглостта на някои е стигнала до там, че още след прочитане на присъдата, в нощта на понеделник срещу вторник, е извършена кражба от двора не на кой да е, а на свещеника на селото. "Ако уволнят Митко, кой ще е този полицай, който ще дойде в село след това?", "Не може ли президентът да го помилва?", "Създават закони за един човек, не може ли да създадат и един в защита на нашия полицай?" - питат се притеснени хората в Бояджик. Още когато се разбра, че ще има дело срещу полицая, кметът изрази опасения, че в селото ще възникнат проблеми от този род.
Самият полицай Митко Чавдаров се въздържа от коментари. Той е благодарен за подкрепата, която получава. Благодарен е и на съпругата си Недялка, която в този труден период е до него. Синът му, петгодишният Божидар, колкото и да е малък, е разбрал, че нещо се случва: "Татко защитава хората от лошите. Една леля каза, че е герой. И аз ще стана като него полицай и герой." Митко Чавдаров си припомня, че е бил горе-долу на възрастта на сина си, когато за първи път е казал, че иска да стане полицай. "Може да се каже, че наистина се сбъдна детската ми мечта, когато започнах работа в системата на МВР.", казва той. Сега си обяснява, че вероятно като дете е бил привлечен от каузата - да защитава по-слабите, да спасява, да бъде на страната на доброто. Дори и след присъдата той не изневерява на каузата, продължава да работи както и преди. За жалвалите се от него момчета казва: "Не съм очаквал, че ще стигнат до там. Били сме в добри отношения. Не, не съм озлобен, по-скоро съм обиден от лъжите им."
"През 1995 г.- връща се Чавдаров към времето, когато се сбъдва желанието му да бъде полицай - бях назначен в РПУ-Раднево. Бях командир на отделение по патрулно постова дейност / охранително отделение - б.р./". 12 години е пътувал е всеки ден до Раднево и обратно. До миналата година, когато се прехвърлил в ройонния участък "Тунджа" при областна дирекция на МВР-Ямбол. Тогава полицейският инспектор в с. Бояджик напуснал и Чавдаров кандидатствал. Назначили го и до случая със скъсания национален флаг не е имал проблеми. Най-много е помагал на ромите, тъй като при тях са и повечето произшествия. Почти всяка вечер го вдигат от леглото заради скандали, обикновено семейни. Наскоро две фамилии се сдърпали. Женен младеж с дете зачезнал с момиче, работели заедно в една фирма. Бащата и близки роднини на момичето тръгнали на разправа със семейството на момчето. Нападнали бащата, счупили му ръката, били бабата и един негов братовчед, който бил там. Братовчедът пострадал най-тежко - наложило се да му извадят далака вследствие на побоя. Първият работен ден на Чавдаров в Бояджик пък му поднесъл труп - селянин се обесил, близките му го намерили, увиснал на въжето. Полицаят се справил успешно - констатацията му при първоначалния оглед, че няма следи от насилие била потвърдена от специалисти. "При нас няма кой знае какви тежки престъпления, но кражбите са постоянни. За някой отмъкването на една пръскачка или кокошка може да е нищо. Но за възрастния или болен човек е значителна загуба.", обяснява още поицаят.

"Чавдаров е много стриктен служител. Може да прозвучи шаблонно или остаряло, но той носи у себе си войнската дисциплина. Спазва всичко по устава, винаги е с изрядна униформа и шапка. В случая за знамето той е бил перфектен.", категоричен е главен инспектор Георги Георгиев, началник на районното управление "Тунджа" при областната дирекция на МВР в Ямбол. Той казва още, че досега няма нито едно оплакване от с. Бояджик, свързано с работата на Чавдаров. А селото е голямо, с над 1 000 жители, с рисков контингент, със сложна оперативна обстановка. Главен инспектор Георгиев твръди още, че Чавдаров е наясно с нещата, "за него работният ден е 24 часа, постоянно в селото има конфликти, които той разрешава.". И за да е докрай обективен, той допълва, че за едната година работа в участъка Чавдаров няма отличия, но няма и пропуски. Полицаите в Ямбол и региона стискат зъби, когато стане дума за присъдата на Чавдаров. Това, което се случи на колегата им, може да постигне всеки от тях. Неофициално споделят, че вече е практика, когато някой нарушител усети, че "става горещо" и има факти срещу него, да се жалва, че е бил или пък че са му искали подкуп. И тогава полицаят трябва да доказва своята невинност. Затова и общественици в Ямбол апелират за промени в законодателството, които да осигуряват защита на полицаите, дори и за промени в статута на Ваенна прокуратура. За да не се повтаря случаят "Чавдаров". /Марина Шиварова, БЛИЦ