Според поверието се прибират душите на покойниците, които са били на свобода след Велики четвъртък
Днешният ден е посветен на почитта към починалите близки. Това е втора Задушница за годината и се нарича Спасовска или Черешова.<br /> <br /> Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.<br /> <br /> За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за &quot;Бог да прости мъртвите души&quot;.<br /> <br /> За помена се приготвя &quot;коливо&quot; - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст