Дългогодишният и обичан от учениците си преподавател от Механото – Иван Пейков-Пейката – почина внезапно късно снощи в дома си, информира "Флагман".

Скръбната вест съобщи дъщеря му, която тази сутрин е пристигнала по спешност със самолет от Великобритания, за да каже последно сбогом на баща си.

Иван Пейков е роден на 12 септември 1935 г. Преподавал е близо 3 десетилетия в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника по металолеене и леярство, специализирал в топлата обработка. Извел е няколко изцяло мъжки класа между 70-те и 90-те години, когато се пенсионира.

„Той беше великолепен човек, лъчезарен, винаги усмихнат, със страхотно чувство за хумор. Отнасяше се с учениците не като с малки деца, а като с равностойни на него приятели и ги учеше да бъдат скромни, но много образовани и способни“, казаха пред Флагман.БГ бивши негови възпитаници. 

Иван Пейков, бе отдаден изцяло на семейството си. До последния си ден той се е разхождал самостоятелно в града и е бил запазил духа си непокътнат. Почти всяка година негови възпитаници, включително такива, на които той е бил просто преподавател, а не класен ръководител, са му се обаждали да го поканят за събирания на класовете. По инфомация на Флагман.БГ смъртта му е настъпила почти мигновено, в съня му, след изненадващ инфаркт.

Погребението ще се състои утре, 7 септември, от 10 ч. в Гробищния парк на Бургас.