През последните години редица проучвания правят връзка между високата консумация на червено месо и риска от появата на сърдечно съдови заболявания, рак на дебелото черво и млечната жлеза. Според учените, протеините в червеното месо - свинско, овнешко и телешко, ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите.
Черният дроб и бъбреците, които са органите за детоксикация, заедно с дебелото черво, не могат да се справят, тогава се получава стрес, имунитетът започва да спада, в много случаи се откриват онкозаболявания, заяви д-р Вергиния Георгиева в &quot;Добро утро, България&quot; по TV7.<br /> <br /> В последните години ракът на гърдата е сред най-често срещаните заболявания, проявяващо се във все по-ранна възраст. Младите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от болестта.<br /> <br /> Според доктор Георгиева нашите прадеди са били здрави, защото са се хранили с чисто месо без оцветители и консерванти. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени.<br /> <br /> Докторите съветват да се спазва така наречената балансирана диета &ndash; с прием на месо, но и на много зеленчуци и плодове &ndash; лесна задача, особено за летния сезон. /БЛИЦ<br />