Сватбената церемония безспорно е незабравим ден в живота на всяко семейство, но често тя е съпроводена с хаос, нерви, недоразумения и неловки ситуации. Без ясна концепция, организация и сценарий венчавката губи очарованието си и в много случаи младоженците, макар и главни действащи лица, пропускат да се насладят на емоцията, угрижени в хиляди детайлни подробности, пише borbabg.com.

Не така стоят нещата за влюбените, избрали сватбен агент, който да се погрижи за всичко, но това е лукс, достъпен за малцина. Когато не е по джоба на двойката да плати за специалист – рискът от сватбени главоболия може да се изчисли спрямо скалата на Рихтер. В помощ на всички младоженци се притичва търновецът Николай Митев, който създава уникална по рода си книга, в която дава детайлно обяснение за всички важни моменти и дори най-малките подробности от венчавката, за да я превърне в перфектната индивидуална брачна церемония и тържество към нея. Специално за „Борба” той разказа как се е увлякъл по сватбената церемония и даде съвети за двойките, които плануват да си кажат официално „да”.

32-годишният търновец е завършил Природо-математическа гимназия „Васил Друмев” с профил „Информатика”, а след това записал право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Не след дълго се и прехвърлил в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където през 2007 година финализирал юридическото си образование. Макар че дипломата му била отлична и известно време работил в сферата на правото, бързо установил, че не си представя живота по този начин. „Работата ми беше свързана със съдебни изпълнения на взимания, много натоварваща и с негативни емоции. Освен това се налагаше да прекарвам много време пред компютъра, а това не ми допадаше.“ Твърди, че се запалил по сватбената фотография след навлизането на дигиталните фотоапарати през 2004 година. „Аз самият се ожених през 2007 година и тогава започнах още по-силно да се интересувам от сватбена фотография. Запознах се с професионални фотографи и присъствах на няколко венчални фотосесии. Всяка следваща ме вдъхновяваше все повече и така осъзнах, че това е професията, в която се чувствам в свои води”, спомня си 32-годишният мъж.

В началото на 2012 година, след като натрупал опит, започнало да му прави впечатление, че има недобре организирани моменти от сватбите и стартирал свой собствен блог, в който описал тези недоразумения. Така за 4 години създал над 100 статии, в които включил съвети по отношение на концепцията, графика и цялата организация за сватбите. Скоро след това получил обаждане от известно българско издателство с предложение да издаде книга.

„Блогът ми се беше превърнал в много посещавано място за бъдещи младоженци и може би тази книга се яви като естествено негово продължение и обобщение”, коментира Николай.

Книгата е разделена на пет части, в които са включени практични съвети, пояснения за ритуалите, проучвания за бюджетната страна на сватбите и други. В началото са представени първите седем стъпки, които да направят младоженците след поднасянето на годежния пръстен. „Обикновено тогава булката започва да търси фотограф и рокля, без да има избран ресторант за тържеството, нито определена дата и така няма как да ангажират сериозно фотограф. Най-важно в този момент е да изберат идеалната дата за тях, да подготвят ориентировъчен списък на гостите и въз основа на него да се спрат на локация за празненството ., после следва да се изчисти концепцията на сватбата. А именно – дали да са открито, или не, както и други подробности около идеята и едва тогава да ангажират фотограф и диджей”, обясни сватбеният спец.

Николай уточни, че според него най-подходящият за венчавка месец е октомври, вместо така желаните юли и август. Това е времето, в което метеорологичните условия са предпоставка за най-хубавите кадри, а температурите са приемливи за класическите плътни мъжки костюми, грима на булката и т.н.

Николай отчита промяната на сватбите от 2007 до днес изцяло с положителна насока. Организацията за съвременните сватби, обясни той, започва една година преди датата на брачната церемония и вследствие на това хората обръщат по-голямо внимание на всички детайли и са склонни да отделят по-голям бюджет.

В книгата е включил 30 пера за финансовата страна на венчавката, които да помогнат да младоженците да изберат най-доброто, без да харчат повече, отколкото е необходимо. „Направил съм проучване за това колко ще платят в ресторанта за алкохол. Консултирал съм се с управители на заведения, които са ми дали разчети за 100 души. Важно е да се отчете, че при повечето ресторанти може да бъде внесен алкохол, но някои собственици примерно не приемат бирата за алкохол и се получава разминаване в големия ден. Всяка двойка има различни виждания за необходимото в ресторанта и затова трябва да сравняваме цените на кувертите според вижданията на младоженците. Двойката трябва да се интересува дали в цената влиза и стойността на украсата, примерно”, подчерта търновецът.

Втора част на книгата е посветена на графика и сценария на сватбата, даваща точна информация как протича една средностатическа българска сватба. „Най-популярният график е 16:00 часа в ритуалната зала, 17:00 часа в църквата и в 18:00 влизане в ресторанта. По този начин ще се избегне времевата дупка между гражданския и църковния ритуал, в която гостите се лутат и не знаят какво да правят”, заяви Николай. В тази част е описана и ролята на кумовете, които са също централни фигури в големия ден.

Третата част е посветена на сватбеното пазаруване, а именно представя проучване на автора за избора на булчинските рокли. „Най-скъпите тоалети са на чуждестранни дизайнери и струват около 3000 лв. Нерядко на тях се спират булки, които не са добре финансово обезпечени. После са роклите на българските дизайнери, които са по-достъпни. Създаването на нова рокля от шивачка все още е честа практика, но вече се наблюдават и случаи на жени, които си купуват рокли по интернет и тогава рискът да попаднат на тоалет, който изобщо не прилича на този, който са поръчали, е огромен”, предупреждава нашенецът. Казва, че роклята трябва да се купи няколко месеца по-рано, за да има време за преправяне, ако е необходимо.

Сватбеният специалист сподели, че вече актуални са не само брачните халки от злато и платина. Като последна тенденция се наложили пръстените от волфранов карбид, тъй като това е материал, който изглежда много добре, същевременно е евтин и не се драска.

В четвъртата част дава съвет за избора на фотограф, оператор, диджей, гримьори, фризьор, а в петата дава напътствия на бъдещите булки.

„В своята практика ежедневно рекламирам изнесените сватби и много двойки се увличат по тази идея. Когато двамата са от различни градове и изберат място, на което да се състои сватбата, винаги предлагам Арбанаси и Велико Търново”, увери Николай. Като специалист, той е категоричен, че възрожденското селце е перфектната дестинация, тъй като разполага освен с прекрасна гледка и с голямо разнообразие на хотели за всеки вкус и джоб. Близостта му до Велико Търново изцяло завършва идилията, тъй като в старата столица сватбената фотография може да достигне своя виртуозен връх заради многото архитектурни и национално-исторически обекти.

„Изборът за сватбени снимки е огромен – Царевец, Владишкия мост, църквата „Св. 40 мъченици”, паметника „Асеневци”, Народната библиотека, улица „Гурко”, Самоводската чаршия…”, изброява Николай, убеден, че потенциалът на старата столица като сватбена топдестинация в България тепърва ще се развива.