Дефицит на евтините лекарства за високо кръвно, обезболяващите и антиинфекциозните може да се появи през месец май, ако коронавирусът не затихне до април с покачването на температурите и не отпаднат ограниченията за придвижване на хора в някои китайски провинции прогнозираха фармацевти, цитирани от в. Монитор.


Става въпрос за медикаменти, на които е паднала патентната защита. Компаниите търсят начин да го пуснат на максимално ниска цена, за да печелят от оборота. Затова те внасят активните субстанции от Китай и Индия, където те са и най-евтини. Около 80% от тях се произвеждат точно в тези две страни.

„Към момента компаниите не докладват за наличностите на активни субстанции. Има запаси, които в рамките на следващите месеци ще гарантират, че проблеми няма да има. Разбира се, ситуацията трябва да се следи внимателно. Мерките, които ограничават движението на хора в засегнатите провинции в Китай продължиха повече от няколко месеца, проблем с доставката на активни субстанции ще се появи“, потвърди Деян Денев – изпълнителен директор на Асоциацията на чуждестранните фармацевтични компании.

Едни от най-големите производители на лекарства в света предупреждават, че бизнесът им може да бъде засегнат от разпространението на коронавируса, пише Wall Street Journal.

AstraZeneca PLC, Merck & Co. и Pfizer Inc. са сред компаниите, които заявиха, че скоро епидемията може да засегне доставките за определени лекарства или продажби в зависимост от продължителността на разпространението на заразата.

Президентът на американската фармацевтична компания Mylan NV Раджив Малик предупреди, че може да се стигне до недостиг на някои от продуктите на компанията, ако разпространението на коронавируса продължи още няколко месеца. В същото време той отбеляза, че производството на 25-те основни препарата не зависи от ситуацията в Китай и изрази увереност, че Mylan ще намери алтернативни източници на съставки за своите препарати.

От Pfizer също заявиха, че огнището на коронавирус може да повлияе неблагоприятно на веригата на доставки и в резултат на това на финансовите резултати, но последствията зависят от по-нататъшното развитие на ситуацията.

AstraZeneca съобщи, че 21% от продажбите ѝ през миналата година са в Китай. Компанията представи прогнозата си за 2020 г., като заяви, че разпространението на коронавируса ще се отрази върху бизнеса ѝ, тъй като Китай е един от най-големите пазари на компанията.

Все още не е ясно доколко международните фармацевтични компании зависят от компонентите, доставяни от Китай. Властите обикновено цитират данни, че 80% от лекарствените компоненти идват от чужбина, но американската агенция по храните и лекарствата (FDA) казва, че не може да проследи коя част идва от Китай.

През последните години Китай се превърна в един от най-големите пазари за редица големи фармацевтични компании. Продажбите на лекарства в Китай достигнаха 137 млрд. долара през 2018 г. През следващите няколко години се очаква те да нарастват с 3-6% годишно, според Iqvia.