Питаме известния уролог д-р Александър Боцевски от “Хил клиник” как се лекува увеличената простата.

- Д-р Боцевски: “Има два основни метода за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата и това са медикаменти или операция. Първата линия на терапия са алфа1 блокерите, които обаче са ефективни само при пациенти с леки симптоми. Другите най-често използвани препарати са 5-алфа редуктазни инхибитори, които понякога сe комбинират и с алфа1 блокерите.

Подходът е индивидуален спрямо всеки отделен пациент и неговите оплаквания. Истината обаче е, че медикаментозното лечение не спира разрастването на простатната тъкан, а само облекчава временно симтомите. При голяма част от пациентите ми, които са на лекарствена терапия, след години пристъпваме и към хирургично отстраняване на жлезата. В “Хил клиник” извършваме само лазерни, безкръвни операции за отстраняване на увеличена простатна жлеза и през изминалите повече от 12 години функциониране на болницата, сме излекували хиляди пациенти.” 
Д-р Боцевски

- Д-р Боцевски, знаем, че предпочитате да използвате най-напредничавия, но и сложен метод - лазерна енуклеация. Какво представлява той?
 

- Д-р Боцевски: Терминът “енуклеация” (Lat.) означава вид хирургическа интервенция за пълно отстраняване на закръглени образувания или органи. При енуклеацията хирургът навлиза с изключителна прецизност между уголемената простата и нейната капсула с лазерния лъч. Енергията на лазера отделя хиперплазиралата тъкан от обвивката и практическа цялата простата попада в пикочния мехур.

Там с помощта на мощен морселатор простатната тъкан се разбива и впоследствие се изважда извън тялото. Няма нито един разрез, нито един шев, няма белези. Методът е безкръвен, щадящ за пациента, извършва се само със спинална упойка. Той е особено ефективен при големи като обем жлези. В “Хил клиник” сме много опитни в извършването на лазерна енуклеация и я предпочитаме, защото съкращава доста продължителността на операцията, а и отделената тъкан подлежи на хистология.

Какво представлява най-напредничавия метод - лазерна енуклеация, четете в най-полезния сайт Zdrave.to