Проверката е направена само по документи, без комисията да разговаря с лекарите. Считам, че тази комисия взема административно решение по отношение на един научен проблем, без да се предизвика дискусия в научните среди. Това заявява в интервю за в. "Стандарт" подалият днес оставка зам.-министър на здравеопазването д-р Матей Матеев.
- Зам.-министър Матеев, защо подадохте оставка?
- В петък в здравното ведомство бе свикана изненадваща пресконференция, на която беше прочетен доклад на една комисия, която е проверявала манипулациите със стволови клетки в болница "Св. Иван Рилски". Като прочетох материалите, останах с убеждението, че всички лекари са за прокуратурата. Категорично не съм съгласен с кампанията срещу тези лекари. Затова депозирах оставката си днес в 10 часа.


- Главният секретар на министерството Красимир Гигов обяви, че докладът от проверката ще бъде предоставен на прокуратурата, ДАНС и Икономическа полиция.
- Това е опит за натиск върху неврохирурзите. В предишния кабинет на МЗ зам.-министър доц. Пепи Тенчев постави като задача на шефа на Клиниката по неврохирургия в "Св. Иван Рилски " проф. Венцеслав Бусарски да разработи този метод. Причината е, че по това време голям брой инвалиди искаха финансов ресурс от държавата, за да получат възможност за лечение със стволови клетки в чужбина. Това са предимно хора с неподвижни крайници, които са пострадали от катастрофа. Според мен докладът на комисията, назначена от здравния министър Желев, администрира един научен проблем.

- Проверяващите изтъкнаха, че процедурите са правени без нужните протоколи, без задължителния надзор на Изпълнителната агенция по трансплантация и в противоречие с изискванията за добра медицинска практика.
- Не е моя работа да коментирам доклада. Но прави впечатление, че проверката е направена само по документи, без комисията да разговаря с лекарите. Считам, че тази комисия взема административно решение по отношение на един научен проблем, без да се предизвика дискусия в научните среди, каквито са научните дружества по неврохирургия, по неврология, по ревматология и по кардиология. Подобни методи с растежни фактори се прилагат в "Пирогов" и "Св. Екатерина". Не мога да приема, че всички тези лекари са престъпници. Отказът за диалог с колектива на "Св. Иван Рилски" от страна на комисията ми напомня лова на вещици през Средновековието. Искат едва ли не да заклеймят проф. Бусарски, както навремето това е направила Инквизицията, която е пратила Джордано Бруно на кладата. Заклеймяват една технология, която според мен има бъдеще.

- Пациентите обаче са плащали между 2000 лв. и 3900 лв. за операция. Д-р Ботев заяви пред журналисти, че с част от тези пари медицинският център е закупувал нова апаратура и изпращал лекарите на специализация. Редно ли е пациентите да финансират тези дейности, които са извън харчовете по тяхното лечение?
- Процедурите изискват скъпоструваща апаратура и консумативи, както и специализирана технология, чрез която се "отглеждат" стволовите клетки, за да се получат растежните фактори. Самото поставяне е безплатно. Пациентите са подписвали информирано съгласие и са се съгласявали доброволно да плащали цената.

- Процедурата се е извършвала на територията на болница "Св. Иван Рилски", но от други два частни центъра - "Просел" и "Фокус 5". Вдигна се шум, че в тях работят вашият син и майка ви. Така ли е?
- Моят син Атанас Матеев е на 21 г. и е студент по право и бизнес в Аугсбург, провинция Бавария. От 2007 г. насам той прави обзор на всички научни публикации в немските медицински списания и ги представя на колектива на Медицински център "Просел". Това беше възможност за него да си докара някой лев. От "Просел" му предложиха срещу 700 лв. да закупи 15% от дяловете на това дружество, което е юридически субект. Синът ми не се е връщал в България през 2008 г., сега си дойде заради скандала. Не виждам конфликт на интереси в това.

- А какво е участието на майка ви?
- Майка ми е на 82 г. През 2004 г., когато аз още не съм зам.-министър, тя участваше в регистрацията на юридическото дружество "Фокус 5" и притежава 20% от акциите. Тя обаче не работи и няма отношение към извършваната дейност от Медицински център "Фокус 5". Той е легитимен и има договорни отношения с болница "Св. Иван Рилски" и районната здравна каса. Този център е наел помещения в болницата след търг и извършва дейности от доболничата помощ.

- Всъщност какво се прави в юридическия център "Фокус 5"?
- Лабораторията "Просел" е имала договор с "Фокус 5", за да я представя като медицинско заведение в дейността. През 2007 г. "Фокус 5" е подал документи в Изпълнителната агенция по лекарствата за издаване на документи за работа със стволови клетки. Получава отказ от агенцията с обяснението, че методиката не се отнася към Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки. Тогава "Фокус 5" узаконява тази дейност чрез промяна в правилника на вътрешния ред и я обявява в Районния здравен център - София.

- По думите на отстранения директор на "Св. Иван Рилски" доц. д-р Румен Стоилов Изпълнителната агенция по трансплантации издава забрана за тези процедури на територията на "Св. Иван Рилски" в средата на миналата година. Лекарите обаче продължават дейността. През януари т. г. следва втора забрана на ИАТ. Впрочем агенцията е получила сигнала от лекар, който работи в "Св. Иван Рилски".
- Болницата също е искала разрешение от ИАТ да извършва тази дейност. Началото на тази пропагандна кампания започна от лекар, който е бил аспирант към клиниката. Заради личностен конфликт той хвърли голямо петно върху неврохирурзите в болницата. Смятам, че бях въведен в този скандал съвсем необосновано, като се извадиха на показ данни от моето лично пространство, които нямат съществено значение за моята работа. Експонира се едва ли не, че моите близки са двигатели на целия процес. Оказа се, че нито възрастната ми майка разбира от трансплантация на стволови клетки, нито синът ми е в България и има отношение към тази дейност. Съпругата на ексминистър Радослав Гайдарски има болница и никой не е обсъждал това. Моите близки нямат пряко отношение към медицинската дейност, извършвана в споменатите центрове. /БЛИЦ