Хората трябва да знаят, че мигрената е хронично заболяване, но не трябва да гледат обезкуражаващо на това. Тя се лекува по време на пристъп. Това заяви пред БГНЕС Д-р Мирослав Алексовски, невролог.
„И ако пациентът има често такива симптоми, може да се направи профилактично лечение, за да се спре тази болезнена серия. Но ако той има само един пристъп на месец, ние можем много успешно да го прекъснем в рамките на 2-3 часа“, каза той.
 

„Ще ви дам пример и на неправилен подход към заболяването. Имам пациентка с 25 годишна мигрена, с честота на пристъпите - 1 път седмично. Тя се беше самолекувала през цялото това време - с всички възможни аналгетици, да не споменавам имена на популярните лекарства и дамската й чанта бе пълна с такива. Това е изключително погрешно”, заяви той.
 
„При мигрената има едно гадене и човек като приема лекарството, то колко ще се резорбира? Пият хапчета, а едновременно това им се гади, повръщат и ефект няма“, добави д-р Алексовски. „Злоупотребата с лекарства може наистина да доведе до едно ежедневно, хронично главоболие, което затруднява и нас лекарите“, предупреди той.