Д-р Николов: Българинът яде все повече качествена риба
По думите му цената е все още сред водещите фактори при покупка
Българинът яде все повече риба, отгледана у нас. Консумира се 5,2% повече риба спрямо предходни години. Увеличава се и износът на българска риба. Това заяви в ефира на БНТ д-р Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА.
Сивият сектор се бори трудно. Да, още го има и, се надявам, в кратки периоди - ще го намалим. Когато се купува риба, трябва да се потърси документ за произход. Не трябва да се купува риба от нерегламентирани продавачи, каза още той.
По думите му цената е все още сред водещите фактори при покупка на риба, но в последните години българинът започна да търси и качество.
По-малко нарушения се наблюдават през година, каза д-р Николов и добави, че те правят проверки по всяко време, а не само преди Никулден.
Що се отнася до маловодието, той заяви, че има достатъчно риба. "Падна първият сняг и се надявам да има достатъчно вода и за рибите и за хората", каза още Николов.
По думите му те си помагат с бизнеса и неправителствени организации за зарибяването на водоемите у нас.