Д-р Николова отговори на най-задавания въпрос за плодовете в магазина, които блестят като нарисувани
Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители и консерванти
Не сте ли се чудили многократно защо ябълката от дървото на село не изглежда така, както ябълките в някоя от големите вериги - лъскави, гланцирани, сякаш е рисунка.
Началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните д-р Татяна Николова дава отговор на този въпрос в интервю за БНР.
"Подлежат на обработка най-вече цитрусовите култури, които идват от по-далечни разстояния. За да се транспортират по-дълго време, се налага тяхната обработка. Веществата, които се използват, са безопасни", успокои тя потребителите.
"Има европейско законодателство, което казва с какво могат да се обработват плодовете. Това са най-вече вещества на восъчна основа", посочи д-р Николова, като даде пример:
"Плодът изглежда като гланциран", каза тя.
Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители и консерванти, увери още д-р Николова.
По думите ѝ контролът е в две стъпки, както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.
"Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца", заяви още д-р Николова.
Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, каза още тя и допълни:
"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза."
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук