Държавата изпуска контрола върху разпространението на коронавируса. За това предупреди математикът Петър Велков, съобщава bgonair.bg. 

Той призовава за въвеждането на национална карантина за период от 3-4 седмици.

А високата смъртност сред хора без придружаващи заболявания до голяма степен се дължи на това, че вирусът уврежда кръвоносните съдове.

Скокът от над 100 починали за последното денонощие е очакван, но е много притеснителен, тази тревожна констатация изрази математикът Петър Велков.

По думите му България вече е достигнала нивото на Италия по брой починали в рамките на един ден по време на пика през пролетта. И прогнозира в следващите седмици смъртните случаи да се увеличат поне с 50%.

Наш математик бие тревога: Предупредих ви за стотиците трупове на ден, незабавен локдаун!

"Около 7000 случая са по-малко карантинираните от активните случаи, нелепо е 1 позитивен да има минус отрицателно контактни лица, не управляваме тотално пандемията, няма проследяване, няма карантиниране на позитивните, пандемията е изпусната от контрол, отиваме към хуманитарна криза.

Заболеваемостта е огромна, но и тестването не е достатъчно" категоричен е Велков.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев броят на починалите без придружаващи заболявания се дължи главно на това, че вирусът уврежда кръвоносните съдове. 

Сред най-изложените на риск са хората, водещи застоял начин на живот и жените, при които е имало прекъсната бременност. Смъртността може да се дължи и на свръхреакция на имунната система спрямо вируса.