Развитието на колективен имунитет не е средство, метод или стратегия, а цел. Това заяви в ефира на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Тази цел може да бъде постигната по различен начин или с различна скорост. Ако тя се постигне твърде бързо, се получава нещо, подобно на взрив. Стратегията трябва да е дозирана, толкова, колкото може да поеме нашата здравна система, за да няма допълнителна смъртност”, допълни той.

Пулмологът коментира дали навременното посещение на болница е определящо за лечението на пациентите.

„Тъй като няма медикаменти, които категорично да променят хода в ранния период - дали ще се потърси помощ по-рано, или по-късно няма да направи кой знае каква разлика. Когато се появят недостигът на въздух и затрудненото дишане, трябва човек да бъде близо до лечебно заведение, където да бъде подаден кислород”, обясни Симидчиев.

Проф. Симидчиев разясни лечението с хлорохин и ефективността на препарата. Посочи обаче, че за вируса се знае от около четири месеца и затова все още се правят множество проучвания за въздействието на препарата.

„Някои са свързани с това, че той работи много добре, други са за това, че все още има съмнения, че токсичността му превишава ползите от него”, каза пулмологът.