Този вирус се разпространява в нашата страна от около един месец и аз се опасявам, че ние сме в беда вече. Това коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Според мен инфекцията не може да бъде овладяна заради начина ѝ на разпространение, заради това, че много малко хора се изследват за коронавирус, мисля че вече не може да бъде овладяна и трябва да приемем, че вероятно по-голямата част от населението ще преболедува", допълни той пред БНР.

“Ако изходим от констатацията, че 1% е смъртността, ако имаме един починал, трябва да имаме 100 заразени, ние имаме 7 доказани случаи, но това не давя вярна картина“, коментира още Кацаров. 

“По начало тези инфекции трудно се ограничават заради начина им на разпространение, но, ако искаш да ограничиш такава инфекция, трябва да я хванеш в самото ѝ начало и първите случаи, които установиш, да ги изолираш от останалите. Това е единственият начин“, каза още той .

“За съжаление, ние нямаме план за противодействие на епидемията, действа се ад хок, решенията се взимат ден за ден“ обяви той, но не посочи правилния вариант на действия срещу епидемията.