Срещу 1600 лева всеки може да се сдобие с шофьорска книжка, без да кара курсове, да се яви на изпит и дори без да има необходимата минимална образователна степен. Документите са оригинални и фигурират в регистъра на МВР, пък убеждава дилър на книжки, съобщава 24rodopi.com.

Такива обяви не липсват в интернет. Например в известен сайт за онлайн търговия се предлага директно „Плати за шофьорска книжка”. Представящият се за Николай И. е категоричен, че срещу посочена сума всеки „клиент” ще получи оригинален документ.

Дилърът пита само: „На вас коя категория ви трябва? А имате ли предишните категории?”, и отсича: ”Ок, за да ви добавим две категории, цената възлиза на 1600 лева”.

Няма проблем и с автентичността, документите са напълно легални и фигурират в регистъра на МВР, твърди той. И последната екстра-няма да се явявате на изпит, просто давате парите и получавате книжката.
Фалшиви документи има и с произход от други държави. Неправоспособни шофьори си купуват книжки и от Гърция, Турция, Испания, Италия. Според разследващи пък, цената на фалшиво свидетелство за управление на МПС ведно с талона върви по 1500 лева.
 
Разбитите до момента групи обикновено се състоят от трима-четирима души, сред които „мозъкът на операцията” е един, а останалите-помагачи, осигуряващи клиенти и необходимите материали за изработване на документите. И краят на тази далавера не се вижда или просто полицията не смята за нужно да се занимава с мошениците.