Софийска градска прокуратура и експерти от ДАНС провеждат специализирана акция в Министерството на земеделието и храните.
Проверяват се документи за заменки на гори, потвърди за БЛИЦ градският прокурор Николай Кокинов. Акцията продължава и в момента. Проверяват се документи и дневници на министерството.  Образували сме следствено дело срещу неизвестни длъжностни лица по чл. 282 от НК, допълни Кокинов.  Според член 282 от НК длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.  

Проверката се прави за периода след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проверява се дали са били извършвани замени със задна дата, след като са били забранени с промени в законодателството.
Кокинов не уточни обаче за кои райони на страната става дума, както и не цитира имена. До момента няма задържани лица, каза още Кокинов. Той добави, че заменките са повече от пет.  Предстоят разпити на лица имащи отношение към случая.  Проверките се извършват по сигнали на Върховна касационна прокуратура и ДАНС.

БЛИЦ припомня, че още миналата година от "За да остане природа в България" се обявиха против заменките на земи. За съжаление при разглеждането на Закона през април 2008 Парламентът не обърна никакво внимание на нашите искания.
На 29.04.2008 в Държавен вестник бяха публикувани измененията в Закона за горите. От "За да остане природа в България" алармираха, че  на 30.04.2008 Държавната агенция по горите е започнала безпрецедентна досега замяна на гори. Тогава се съобщаваше, че от 30 април досега са заменени повече от 14 000 декара държавни гори, разположени основно по черноморското крайбрежие и около планинските курорти в Родопите, Рила и Пирин с разкъсани парцели, разхвърляни по цялата страна. Икономическите загуби за България от тази политика са на стойност над два милиарда лева. /БЛИЦ