Вчера кметът на Хасково Георги Иванов е бил официално уведомен, че Държавната агенция за национална сигурност е отнела правото му на достъп до класифицирана информация от ниво "секретно". Днес градоначалникът даде брифинг по повод публикация във в. "Експрес", в която се изнася тази информация.
В нея е цитиран и прокурорът Петър Мидов, според който кметът ежедневно се сблъсква с класифицирана информация и ако няма право на достъп до нея, не може да си изпълнява задълженията.
В сутрешния блок на bTV тази сутрин, в предаването на Николай Бареков, обяснение по случая даде и заместник -градският прокурор на София Роман Василев. Той беше категоричен, че при отнет достъп до класифицирана информация съответният кмет трябва да подаде оставка или да бъде отстранен от общинския съвет.
Кметът на Хасково каза пред представители на медиите, че всеки ден работи със защитена информация, но става въпрос за лични данни. А класификацията на ниво „секретно” се отнася за военновременните планове, за които общината е упълномощила други лица.
Никъде в законите няма клауза, каза още кметът, според която да не мога да изпълнявам задълженията си, ако нямам достъп до този род информация. Градоначалникът заключи с това, че атаките, които го връхлитат,  са от страна на тукашните ръководства на ДПС и ГЕРБ, но въпреки всичко той ще остане на поста си, за да не започнат след време хората да влизат с фесове в общината.  Тодорка Николова, БЛИЦ