Кметът на Гърмен Ахмед Башев и учителят Мурад Бошнак се проверяват за заплахи за убийство срещу депутата Яне Янев, а не за разпространение на радикален ислям. Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Той поясни, че това се е съдържало в сигнала на Яне Янев до Софийска градска прокуратура. Ако в последствие се получи информация за ислямски радикализъм, за какъвто подава сигнали Янев, тогава нещата ще се изпратят към окръжните прокуратури по райони, каза още градският прокурор.
Прокуратурата чака финансово-счетоводна експертиза по разследването срещу бизнесмена Христо Ковачки, каза още Николай Кокинов. Експертизата е назначена преди два месеца, но е възможно резултатите да се чакат още един месец. В момента вървят разпити на свидетели срещу Ковачки, заяви градският прокурор. Той е обвинен в данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 30 000 лева.
До един месец се очаква и резултата от проверката на ДАНС по сигнала на прокуратурата за кризата с боклука.
По отношение на убийството на Ахмед Емин градският прокурор има информация, че срокът за разследването е удължен и се чакат експертизи. Нещата били на ниво районна прокуратура. Милан Николов, БЛИЦ