ДАНС и прокуратурата в Сопот разследват падналия таван на читалището в града на Вазов. На прицел е фирмата, извършила ремонт за стотици хиляди левове на въпросната сграда, чийто окачен таван се срути преди броени дни, пише столичен вестник.

Некачествени строителни дейности и последвалите ги многогодишни течове от покрива са причина за инцидента. Неизползваема в продължение на седмица беше както залата за репетиции на танцовите състави, така и залата за провеждане на постановки. В библиотеката в родния град на великия писател част от книгите вече са безвъзвратно унищожени, стените са пропити с мухъл, а деца и персонал тръпнат да не стане късо съединение заради влагата.


От думите на директорката на читалището Дияна Недкова става ясно, че макар през 2009 година да е бил извършен цялостен ремонт на покрива, още на следващата година започнали проблемите. Скандалният според сопотчани ремонт е извършен под надзора на градската администрация и тогавашния кмет Веселин Личев. Общината, както е според закон, контролирала обществената поръчка, избора на дружеството изпълнител, плащанията на колосалните суми за ремонт, гаранциите и отчета от строителните дейности.

През 2010 г. таванът отново се пропукал. Управата на просветната институция започнала да сезира градския парламент, че ремонтът е некачествен и зданието се нуждае от ново реновиране. През 2013 и 2014 г. те се преборват за частични изкърпвания, които парират течовете само за няколко месеца.

"Миналата година нещата ескалираха и водата започна да се стича като водопад", коментира г-жа Недкова.
Любопитен е фактът, че от читалището отново подават молба до общината да се ремонтира покривът, тъй като освен за книгите и инвентара вътре е опасно и за самите деца. Никой обаче не предприема действия. Така се стига и до срутването в края на януари т.г.
"Ние не можем да загърбим възпитанието и културата на бъдещите поколения. Още през първия по-топъл ден след инцидента се качихме горе, изринахме целия сняг и сложихме платнища. Залите вече се ползват, но проблемите си остават. Има изключителна влага и опасност за електрическата инсталация", възмущава се директорката. Кметът на Сопот Деян Дойнов за щастие е дал обещание, че ще намери средства и ще бъде извършен нов ремонт.