Удари срещу ДПС и близки до тях фирми се очакват в политическите среди до края на годината. Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ събира данни за сделки на близки до ДПС компании, пише "168" часа.
Информацията косвено е потвърдена от източник, близък до шефа на ДАНС Петко Сертов. "Напишете, че би било полезно да има акция срещу обръчите на ДПС - в пожелателен стил", посъветвал журналистите източникът.
Самият Сертов преди около месец каза, че много скоро ще има важни реализации, водени от съветника му Алексей Петров, припомня изданието.
В ръководството на ДПС имали податки за готвената атака срещу техни хора още след арестуването на двамата активисти на НДСВ - заместник-председателя на ДАМС Иван Леков и заместник-управителя на Софийска област Мариус Цаков. Прогнозите са, че ударът ще дойде от ДАНС били от ОЛАФ и ще включва връзки с функционери и бизнесмени, близки до ДПС, част от които се занимават със земеделие. Контактуващи с Брюксел лица твърдели, че ЕС отдавна е вдигнал мерника на ДПС. В секретна справка до ДАНС от Брюксел дори изпратили данни и изразили мнение, че би било добре, ако борбата с корупцията се насочи към хора, свързани с управляващата коалиция, пише седмичникът.
В публикацията е цитиран лидера на ДПС Ахмед Доган, който миналата седмица за пръв път си позволи да критикува Станишев. "Гафът се състои в следното - ако вместо да ти ампутират лявата ръка, ти махнат левия крак, значи се получава едно голямо недоразумение", разяснява Сокола.
Депутатът Йордан Величков, който е бивш прокурор, коментира реакцията на Доган като остра и непремерена. Според него така гневно може да се реагира, когато някой засегне изключително голям интерес.
От парламентарната група на движението засега избягват да задълбават в темата, но са категорични, че ще поискат отстраняването на Алексей Петров. "Можеше да сме конструктивни, но след като премиерът не вдигна един телефон на Доган, за да каже какво ще прави, няма да отстъпим", заканили се депесари.
Според вестника на тайни срещи преди уволнението на Драшков Станишев и Първанов са се разбрали да потушат скандала. /БЛИЦ